Bu isimler neden değiştirilmek istenir ki?

Önceki gün Kavak Belediye Meclisi bir müracaatı konuşup tartıştı. Dosyalar ilgili makama gönderildi. Kavak İlçe sınırımızda bulunan ve şirin bir köy olan Karga köyünün ismin de değişikliğe gidilmesiydi

DURUN BEYLER NE YAPIYORSUNUZ?


Köy isimleri neden değişir ki


Rahmetli Şerif Ayrancı Kavak'ta muhtarlığını yaptığı ve o gün ismi "Artuklu" olan köyün ismini değiştirmek için müracaatta bulunmuştu. Gerekçesi basitti. 'Artık' yani bir şeyin sonu, gıdanın yenilip içildikten sonra kalan kısmı olarak değerlendiriyordu.


Bunu kendisiyle hazırlayıp sunduğum bir televizyon programında da konuştuk. O ısrarla değiştirmenin gerekliliğine inandığını söylüyor ve bende buna mukabil değişmemesi gerektiğini savunuyordum. 


Mardin'de 'Artuklu Belediyesi' var. Artuklu Üniversitesi var. Gururla bu ismi taşıyorlar. Çok yerde bu isim kullanılıyor. 


Bu ismin menşeinde Artuklu Beyliği vardır ki: Artuklu Beyliği güneydoğudaki Mardin, Hasankeyf ve Harput bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen Beyliğidir. Kavak'ta bir köyümüzün de bu ismi taşıması gururumuzdur? Ne dediysem olmadı. Müracaatlar yapıldı ve köyün ismi değişerek şimdiki ismi ile 'Atayurt' oldu.


Önceki gün Kavak Belediye Meclisi bir müracaatı konuşup tartıştı. Dosyalar ilgili makama gönderildi. Kavak İlçe sınırımızda bulunan ve şirin bir köy olan Karga köyünün ismin de değişikliğe gidilmesiydi? Karga köyü sakinleri muhtemelen bu isimden rahatsız olmuşlardı. Yüzlerce yıllık bir isim 'Kartepe'olarak değişecekti. Dikkatler hep o kuşun üzerine çekildi: Karga. Köyün Muhtarı bu ismin nereden geldiğini nasıl verildiğini bilmiyorum diyor. Doğrudur. Araştırmazsanız arkadaşınızın ismini bile bilemezsiniz. 


İlçede görev yapan tarihi araştırmaları seven Tarih Öğretmeni arkadaşımız Mehmet Köseoğlu bu bilmiyorum notunun hemen önüne araştırmasını düşerek cevap verme nezaketinde bulunuyor.  '17.yüzyılda Kavak'ta celali isyanlarının gölgesinde kurulan Karga: Arşiv kayıtlarında "Karga, Kargalı, Kargalu" tabiriyle anılan Yörükân taifesinden bu adı alır. Bu cemaat, Selmanlu aşiretine bağlıdır. Selmanlu, Gündeşli taifesinden; Selmanlu-ı kebir, selmanlu-ı sagir cemaati Danişmendli Türkmenleri arasındadır. Türk köküne vurgu yapan köyün isminin karga kuşuyla alakası yoktur' Öğrendiniz mi şimdi nereden geliyormuş bu isim?


Bu konular hassas konulardır. Böyle zamanlarda konusunda uzman kişilere sorup öğrenmek bilgiyi paylaşmak daha yerinde olur. Hiç de olmazsa " Google" sorup öğrenebilirsiniz.


Herkesin kendine göre bir haklı yanı vardır. Olabilir de. Fakat ben isim değişikliklerini sadece kelimelerin değil tarihin de genleriyle oynandığına inanıyorum. Aradan geçecek olan onlarca yıl bu eski ismi unutturmaya yetmeyeceği gibi yine eski isim revaçta olacak o söylenmeden tarifi mümkün olmayacaktır.


Son olarak Köy kelimesi yerine mahalle kelimesinin yer değiştirmesini hala anlamış değilim. Ne anlayabiliyor ne de hazmedebiliyorum. Resmi yazılarda mecbur kalıyorum ancak konuşma dilinde severek köy kelimesini kullanıyorum.


Geçen gün bir başka köyden olan tanıdık birisi köylerinin ismini değiştirmek için müracaatta bulunmayı düşündüklerini söyleyerek düşüncemi almak istedi. Tebessüm edip geçtim. Kelimelerin içi boşaltılıp manadan arındırılıp kuşa döndürüldükçe sahip olduğumuz isimlerin onlarca manasından yalnız birisiyle baş başa kaldığımız için bu da ne diyerek baktığımızı düşünüyorum.


Bir de şu kelimeden edebiyattan beri kimselerin koca kitapların başına oturtulup onlara kütükleri teslim etmek yok mu? 'Kayı Köyü'nün adını 'Kaya Köyü' yaparlar da haberleri bile olmaz?'Artuklu' ismini 'Artıklı'olarak yazmak onlar için diş karıştırmak gibi bir şey olur?


Biz bunları önce bir harfi sonra ikincisi değişen soyadları yazıcılarından biliyoruz. Onlarca yıl öteden gelen soyadınız sizin bile haberiniz olmadan bakarsınız değişivermiştir?


Bu konu daha çok su götürür iyisi mi şimdilik burada bir nokta koyalım. Anlayan anlamıştır?


Son bir söz bu isim değişikliklerinde mezarlara gidip dedelerinize sormuş olsaydınız onlar ayağa kalkar değişikliğe karşı çıkarlardı. Zira onlar işin gerçeğini biliyorlardı...



14.08.2015 16:55:42