ALTIKULAÇ SAMSUNDA KONUŞTU

Diyanet İşleri eski başkanlarından Tayyar Altıkulaç, İslam ülkeleri arasında geçmiş yıllardan beri tartışma konusu olan Kur'an'ı Kerim'in imla konusun

Diyanet İşleri eski başkanlarından Tayyar Altıkulaç, İslam ülkeleri arasında geçmiş yıllardan beri tartışma konusu olan Kur'an'ı Kerim'in imla konusunda birlikteliğin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. "Müslümanları camiler değil Kur'an-ı Kerim'in imlası bile birleştiremedi." diyen Altıkulaç, "İslam ülkeleri ile aramızdaki imla farklılığı sebebiyle yıllarca ne Türkiye'de basılan Mushaflar Suudi Arabistan'a ne de Suudi Arabistan'da basılan Mushaflar Türkiye'ye sokulabildi." dedi.
Samsun Müftülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen konferansta Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç, 'Mushaflarda İmla Problemi' konusunu aktardı. Türkiye'de Mushafların Aliyyül Kari imlasına göre basıldığını diğer İslam ülkelerinde ise kullanılan imlanın Resmi Osmaniye adıyla bilinen Hz. Osman'ın Kur'anlarındaki imlaya göre basıldığına dikkat çekti. Geçmiş yıllardan beri Türkiye'de basılan Mushaflara karşı 'tahrif suçlaması' yapıldığını ve bu sebeple kabul görmeyip geri gönderildiğini dile getiren Dr. Altıkulaç, "1980'li yıllarda İstanbul'da basılan 100 bin adat Kur'an'ı Kerim Suudi Arabistan Gümrüğü'nden geri gönderildi ve Bursa Gümrüğü'nde yıllarca çürümeye terkedildi. Biz onları oradan alarak ülke genelinde dağıttık." şeklinde konuştu. Dr. Altıkulaç, Osmanlı Mushaflarında kullanılan Aliyyül Kari imlasından, diğer İslam ülkelerinde kullanılan ve Resmi Osmaniye adıyla bilinen Hz. Osman'ın Kur'anlarındaki imlaya geçilip geçilmesinin tartışmaları ortadan kaldıracağına dikkat çekti. "Değişik imlalarla yazım, Kur'an'ın okunması ve anlamında herhangi bir farklılık oluşturmasa da diğer İslam ülkeleri ile aramızda yıllarca süren bir anlaşmazlığa neden oldu." diyen Altıkulaç, farklı imlaların, sanki farklı Kur'anlar varmış gibi gösterilerek İslam aleyhinde kullanmaya çalışanlar olduğunun altını çizdi.

05.10.2013 23:32:42