170 Akademisyen Çocuk ve Şehir sempozyumunda buluştu

Daha önce gerçekleştirdiği sempozyumlarla adından söz ettiren Canik Belediyesi, bu kez de Türkiye'nin dört bir yanından akademisyenleri 'Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir' konulu 4. Uluslararası Canik Sempozyumu'nda buluşturdu.

 Canik'ten yeni medeniyet tasavvuru

Canik Belediyesi tarafından düzenlenen "Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir" Konulu 4. Uluslararası Canik Sempozyumu başladı. İlginin yoğun olduğu sempozyuma 45 üniversiteden 170 akademisyen katılırken, Başkan Genç, "Yeni medeniyet tasavvuru projemize Çocuk ve Şehir Sempozyumumuz öncülük edecektir" dedi. Vali Şahin ve akademisyenler Başkan Genç'i tebrik etti.

Daha önce gerçekleştirdiği sempozyumlarla adından söz ettiren Canik Belediyesi, bu kez de Türkiye'nin dört bir yanından akademisyenleri "Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir" konulu 4. Uluslararası Canik Sempozyumu'nda buluşturdu. Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyum, düzenlenen açılış töreniyle başladı. Sempozyumun açılışına Vali İbrahim Şahin, Canik Belediye Başkanı Osman Genç,Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürü Osman Köse, AK Parti Milletvekilleri Adayları Ahmet Demircan ve Av. Yılmaz Hocaoğlu, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, 45 üniversiteden gelen öğretim üyeleri katıldı.

YENİ MEDENİYET TASAVVURUNA ÖNCÜLÜK EDECEK SEMPOZYUM

Sempozyumun açılışında konuşan Polis Akademisi Polis Amirleri Eğitim Merkezi Müdürü Osman Köse, Canik Belediyesi'nin bugüne kadar düzenlediği sempozyumlarla şehrin geleceğine ışık tutacak çalışmalara imza attığına vurgu yaparken, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, konuşmasında yeni medeniyet tasavvuruna dikkat çekti. Başkan Genç, "Yeni medeniyet tasavvuru projemize Çocuk ve Şehir Sempozyumumuz öncülük edecektir. Çocuk, şehrin geleceğidir. Nasıl biz şehirleri medeniyet mirası olarak devraldıysak, bu medeniyet mirasını gelecek kuşaklara aktarmak bizim için tarihi bir sorumluluktur" dedi.

MANEVİ DEĞERLERİYLE YÜKSELEN ŞEHİR

Şehir kültürünün ancak şehir ahlakıyla oluşacağını ifade eden Genç, "Ahlakın zaaf gösterdiği yerde şehir, bir medeniyet omurgası olarak doğamaz. Şehrin estetiği mimari, insanın estetiği ise ahlaktır. Bizim vazifemiz şehrin organik bütünlüğünü oluşturan bütün yapılar arasında insani bağ kurmak ve organik karakterini korumaktır. Kentsel dönüşümden ziyade çocukların dünyasındaki dönüşümü, değişimi, beklentileri, hayalleri önceleyen, bunlarla ilgili bir iddiası, bir beklentisi ve bir çabası olan anlayış olmalıdır. Şehir olgusunda hangi mahalleden, hangi sosyal tabakadan olursa olsun, çocuk bir fıtrattır,çocuk gelecektir. Bizim hedefimiz, sadece yol ve binalarla değil, ahlaki ve manevi değerleriyle birlikte yükselen bir şehir" diye konuştu.

OYUNCAK MÜZESİ PROJESİ

Yapmayı planladıkları Oyuncak Müzesi Projesi'ne de değinen Başkan Genç,"Çocuklarımız için Oyuncak Müzesi Projemiz var. Bu müzede Barbi bebekler,Süpermen'ler gibi yabancı hayal kahramanları yerine, Keloğlan, Nasrettin Hoca,Karamurat gibi kendi kültürümüze ait kahramanların oyuncaklar olacak. Çünkü oyuncaklar çocukların yetişmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Bizler çocukluğumuzda aldığımız eğitim, gördüğümüz değerler ile bugünlere geldik. Bugünün çocukları, günümüzde aldıkları eğitimle bundan 20, 30, 50 yıl sonranın büyükleri olacak. Dolayısıyla bugün çocuklarımıza ne kadar sağlıklı imkanlar sunabilirsek, gelecekte bu çocuklarımız o kadar donanımlı olacaktır. Onlar da bizden gördükleriyle kendilerinden sonraki nesillere bunu aktaracaktır. Mutlu çocuk, mutlu gelecek demektir. Bu nedenle bu sempozyum büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

VALİ ŞAHİN'DEN GENÇ'E TEBRİK

"Geçmişten Günümüze Çocuk ve Şehir" sempozyumun önemine işaret eden Samsun Valisi İbrahim Şahin de, Canik Belediyesi'nin önemli bir sempozyumu gerçekleştirmesi nedeniyle Başkan Osman Genç'i tebrik etti. Şahin, "Çocuk deyip geçmemeli. Çocuklardan çok şey öğreniyoruz. Çocuğu iyi dinler, onlara kulak verirsek çocuk dostu bir şehri inşa edebiliriz. Kültür ve kültürün aktarılması önemli bir iştir. Bu aktarımın en önemli aktörü çocuktur. Çocuklarımıza sağlam bir kültür aşılamak istiyorsak onları iyi yetiştirmeliyiz. Bir örnek vermek gerekirse daha önceden çizgi filmleri satın alıyorduk. Aynı zamanda onların kültürlerini de satın alıyorduk. Her çizgi filmde kilise, Hristiyanlık ve Batı'nın değerleri vardı. Ancak şimdi çok şükür ki, kendi çizgi karakterlerimizi yüzde 80 üretiyoruz. Bu manada Başkanımızın yapmayı planladığı Oyuncak Müzesi Projesi'ni çok önemsiyorum. Gerçekten çocuklarımız ve geleceğimiz için çok önemli bir proje. Ayrıca Çocuk ve Şehir gibi iki önemli konuyu böyle bir sempozyumda gündeme getiren Başkanımızı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

170 AKADEMİSYEN KATILIYOR

Başkanlığını Canik Belediye Başkanı Osman Genç'in yaptığı sempozyuma Türkiye ve Azerbaycan'dan 45 üniversiteden 170 akademisyenin katılıyor. Cumartesi akşamı sona erecek olan sempozyumda, İslam düşüncesinde çocuk ve şehir, Çocuk ve sanat, Modern kentleşmenin çocuk üzerinde etkileri ve çocuk oyun alanları,Korumaya muhtaç çocukların sorunları, Günümüzde şehirlerde yaşam ve çıkardığı sorunların çocuklara etkileri, Çocukluğun sosyo-kültürel tarihi, Anadolu'da bazı gelenek, görenek ve inanışlarıyla şehirlerde çocuk gibi Samsun'un geleceğini de ilgilendiren başlıklar masaya yatırılıyor. 


17.05.2015 10:57:49