Adnan Menderes Yaşar Doğu'ya: Gel seni Samsun'dan Milletvekili yapalım

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 31 Ağustos 2024 22:58
Adnan Menderes Yaşar Doğu'ya: Gel seni Samsun'dan Milletvekili yapalım
Yaşar Doğu'nun Samsunlu Talebesi Kadir Öngör Sayın Menderes 1957 seçimlerinde Yaşar Doğu'ya 'Samsunlular seni çok seviyor gel seni Samsundan milletvekili yapalım demiştir' dedi.

    Yaşar Doğu'nun Samsunlu Talebesi Kadir Öngör Sayın Menderes 1957 seçimlerinde Yaşar Doğu'ya 'Samsunlular seni çok seviyor gel seni Samsundan milletvekili yapalım demiştir' dedi.

 

Kadir Öngör (Samsun-Kavak) Samsunlu Talebesi

 

      Yaşar Doğu’nun Samsun’da yaşayan Talebelerinden Kadir Öngör Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven’e (10.09.2015) konuştu

 

     Herkes önce kendi bildiği işi yapmalı

 

     Başbakan Adnan Menderes Yaşar Doğu’yu çok severdi. Hatta Sayın Menderes 1957 seçimlerinde Samsunlular seni çok seviyor gel seni Samsundan milletvekili yapalım dedi.

 

    Ben bunu bizzat biliyorum. Buna ben şahidim. Fakat o da ne cevap vermiştir; ‘Sayın başbakanım ben sporcuyum ben spordan başka bir şey anlamam. Ben sporcu yetiştireceğim sen de benim dediğimi yapacaksın’ Yaşar Doğu Başbakan Menderes'e güreş takımı kurdurmuştur. Bunu da biliyorum. Benim devremdeki güreşçiler de iyi bilir. Daha sonra işi olmayan güreşçilere iş temin edilmiş her biri işe yerleştirilmiştir.

 

     Ben Mustafa Dağıstanlı’yı yenip de takıma giremedim. Yaşar Doğu hangi partili olursa olsun gider müdürlerin yanına güreşçileri için imkân isterdi. Türkiye’nin neresinde güreş yapılırsa oraya gider iyi güreşçileri seçer Ankara’ya getirirdi.

 

      İşten çıkarılan güreşçiler  tekrar işlerine döndüler

 

     27 Mayıs 1960 darbesinde birçok yerde güreşçilerin de işine son verilmiş, bu durumda güreşçiler zor günler yaşamaya başlamışlardı. Yaşar Doğu beni de yanına alarak birkaç güreşçi ile birlikte Meclise gittik. Kapıda görevli bulunan bir yüzbaşıya Cemal Gürsel ile görüşmek istediğini söyledi. Görevli görüşme için telefon ettiğini ve haber beklediğini söyledi. Bu durum bir iki gün sürdü. Bir türlü görüşme sağlanamıyordu. Yaşar Hocamız Başbakanın geçeceği yolda bekleyelim o beni görünce tanır ve durur dedi. Öyle de oldu. Bir gün resmi bir araba gelip Yaşar Doğu’nun yanında durdu. İçeriden bir ses Yaşar diyordu. Sesin sahibi Cemal Gürsel’di. Hemen aracına aldı. Biz de arkadaki arabalara binerek birlikte hareket ettik. Yaşar Doğu’yu odasında ağırladı. Bir sorunu olup olmadığını sordu. Yaşar Hocamız da ihtilalle birlikte birçok yerde güreşçilerin işine son verildiğini, bunların tekrar işbaşı yapmalarını istediğini söyledi. Cemal Gürsel şaşkınlık içerisinde: ‘Biz ihtilali güreşçilerin işine son vermek için yapmadık’ diyerek hemen talimat verdi. Nerede işten çıkarılmış güreşçi varsa hepsi ertesi gün işbaşı yaptı. 

 

   Onun erken yaşta vefat etmesine çok üzüldük. Bugün hala hepimiz onun ekmeğini yiyoruz. Allah’tan onun en Cennetin güzel yerinde yaşamasını diliyorum. 

(Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven’in Kadir Öngör ile yaptığı görüşme 02.08.2015)

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.