23 NİSAN ve YAŞAR DOĞU GÜZEL BİR HATIRA

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 23 Nisan 2020 11:01
23 NİSAN ve YAŞAR DOĞU GÜZEL BİR HATIRA
Yaşar Doğu'nun askerlik günü gelip çatar. Annesi ve yakınlarıyla helalleşir. Arkadaşlarıyla birlikte Kavak Askerlik Şubesine giderler. Buradan da askere sevkedilirler. (

23 NİSAN ve YAŞAR DOĞU GÜZEL BİR HATIRA

(83 yıl evvel bugün)


Kavak Askerlik Şubesinden askere gidiyor (1937)


Yaşar Doğu'nun askerlik günü gelip çatar. Annesi ve yakınlarıyla helalleşir. Arkadaşlarıyla birlikte Kavak Askerlik Şubesine giderler. Buradan da askere sevkedilirler. (Sevk Tarihi ve sevk edildiği kıta: 22.04.1937-56. P.A. Amasya) O yıllarda vatani göreve gitmek bir genç için hayatının en önemli heyecanı ve en uzun ayrılığıdır. Askerlik görevine gidişini şöyle anlatır:


“Samsun’dan Emirliye döndükten bir müddet sonra 1937 yılının 23 Nisanında beni ve emsallerimi askere aldılar. Malum olduğu üzere o gün Çocuk ve Milli Egemenlik Bayramıydı. Her tarafta davullar zurnalar çalınıp bayram edilirken biz de Kavaktan Samsun’a sevk edildik. Ve 24 Nisan sabahı Samsun kışlasına girdik”

Aynı gün kışlanın biraz yakınında bulunan Gerçeme köyünde davullar zurnalar çalmakta ve köyde güreş yapılmaktadır. Kışlaya teslim olmasına rağmen bu haberi duyan Yaşar Doğu durumu Çavuşuna bildirir ve izin verdikleri takdirde gidip güreşmek istediğini söyler. Çavuş Yaşar'ın bu isteğini Teğmene anlatır. Teğmen de izin verir. Çavuş'ta başlarında olmak üzere 8-10 erle birlikte köye giderler. Yaşar orada güreş tutar. Kispeti olmadığı için meydana asker pantolonuyla çıkar. Rakiplerini yenerek Başpehlivan olur. Karşılığında bir koç kazanır. Koçu orada satar ve asker harçlığı olarak cebine koyar.


Acemi eğitimi için Amasya’ya gönderiliyor


Yaşar Doğu ve arkadaşları Samsun kışlasında on gün kadar kaldıktan sonra 11. Gün Amasya’daki 56.ncı Piyade Alayına sevk edilirler. Amasya, Samsun’a yakın olduğu için Yaşar Doğu ve arkadaşları bu duruma çok sevinirler.

Mayısın ilk haftası içinde sevk edildikleri Amasya 56. Piyade alayına iltihak ederler. Birkaç gün sonra da tabur ve bölükleri tespit edilir. Yaşar Doğuyu 2. Taburun 5. Bölüğüne verirler.


Kaynak: Ahmet SEVEN Yaşar Doğu'nun Hayatı kitabı (480 Sayfa Büyükboy)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.