YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ

YAZ TATİLİ ÖNERİLERİ
Bir eğitim öğretim yılını daha geride bıraktık.

Çocuklarımız 9 Haziran tarihi itibariyle karnelerini aldılar ve onlar için tatil başladı. Öğretmenler ise seminer döneminin sona ermesi ile temmuz ve ağustos ayını kapsayan yaz tatili sürecine girdiler.

18 Eylül 2017 tarihinde okullar tekrar eğitim öğretime başlayacak ve yaklaşık on ay sürecek yeni bir heyecan, yeni bir koşuşturma, ders çalışma, emek verme ve sonuçları alma süreci başlayacak.

Yeni eğitim öğretim yılına başlamadan önceki bu iki, iki buçuk aylık sürecin hem eğitimcilere, hem öğrencilere hem de velilere bakan yönleri var.

Öncelikle biz eğitimcilerin bu süreç içerisinde dinlenme ve yılın yorgunluğunu atma hakları var. Hem bedensel hem de zihinsel olarak dinlenme ve yeni sezona daha hazır gelme adına bu dönem gerekli. Başta kendim olmak üzere biz öğretmenlerinde üzerine düşen görevler var. Okuyarak, araştırarak, yazarak, öğrencilerimizle ilişkilerimizi bağlı tutarak bu dönemi daha verimli kullanabiliriz. Unutmamak gerekir ki öğretmen tatilde de, çarşı pazarda da, evde de öğretmendir. Her zaman hal, tavır, söz ve eylemleriyle öğretmenlik mesleğinin gereklerini yerine getirmelidir ve getirdiklerinden de eminim. Bizlerin hazır ve motive halimiz yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerimize de mutlaka olumlu anlamda etki edecektir.

Tatil sürecinde yaptığımız okumaları, araştırmaları hatta gezip gördüklerimizi öğrencilerimize aktarmamız hem onları hem bizi mutlu edecektir.

Velilerimize de bazı tavsiyelerimiz olacak. Bizim en çok karşılaştığımız sorun "ders çalışmama" olayı. Velilerimiz bize gelerek çocuklarının yeterli ve verimli ders çalışmadıklarını söylerler. Öncelikle şunu belirtelim ki tatil dinlenmek için vardır. Çocuklarımızın da dinlenme en doğal hakkıdır. Onlara ders çalışma ve kitap okuma gibi konularda baskı yapmak çok doğru olmayabilir.

Veliler olarak bizim; "nasıl ders çalışmalıyız" değil "niçin ders çalışmalıyız" sorusunu yöneltmemiz ve o doğrultuda çocuğumuzu yönlendirmemiz gerekmektedir. Hedefi olan ne yapacağını ve niçin ders çalıştığını bilen öğrenci daha başarılı olacaktır. Bir öğrencinin bir işi yapmak için yeterince sebebi varsa onu en iyi şekilde yapacaktır.

Niçin ders çalışacağının sorumluluğunu edinen çocuğa ders çalışma konusunda bir şeyler söylemenize gerek yoktur. Başarmaya hedeflenen bir öğrenci kendi çalışma yöntemini bulacaktır ve başarılı da olacaktır.

Hedefi doğrultusunda kilitlenen çocuk, "benim ders çalışmam gerekiyor" diyecek ve gerekiyorsa, oyundan, arkadaştan, televizyonda, sosyal medyadan kendini soyutlayacaktır. Yeter ki hedefini belirlesin ve buna odaklansın.
Ve son söz geleceğimizin teminatı öğrencilerimize:
Tatili hak ettiniz. Yoruldunuz, çalıştınız, fedakârlıkta bulundunuz. Ödevler, sınavlar, projeler sizi yormuş olmalı. Dinleneceksiniz ve bu en doğal hakkınız.
Kahvaltınızı güzel yapın.

Verimli ve başarılı olmanın ilk kuralı sağlık. Sağlığınıza dikkat edin. Dondurmayı fazla kaçırıp hasta olmayın örneğin, ya da terli terli su içmeyin. (Bu tavsiyeler ne kadar tanıdık geliyor değil mi?)

Sizin yaşınızdaki gençlerin 7-10 saat arasında uyuması idealdir. Uykunuzu iyi alın.
Ailenizin izni doğrultusunda bol bol gezin, dinlenin, imkânınız varsa güneşin ve denizin tadını çıkarın.

Ama arada bir kitap okuyarak zihin egzersizi yapmayı da unutmayın. Bir dünya klasiği okumak emin olun size iyi gelecektir. Zekâ geliştirici oyunlar da zihinsel gelişiminize katkı sağlayacaktır. Hem eğlenceli hem de faydalı oyunları keşfedin ve vakit ayırın. 

Bilgisayar, cep telefonu gibi sizi oyalayan teknolojik imkânları bir süreliğine de olsa kenara bırakarak, ailenize, arkadaşlarınıza zaman ayırın. Dışarıdaki güneşin ve güzel havanın tadını çıkarmak için dışarı çıkın ve sosyal olmaya çalışın. Müzeye gidin örneğin?

Son olarak bir önceki eğitim öğretim yılında işlediğiniz konuları unutmamak için arada bir göz gezdirin. Sıkılırsanız bırakın. Ama tamamen dersten ve öğretimden uzak kalmayın.

Tüm öğretmen arkadaşlarıma, velilerimize ve öğrencilerimize mutlu, bol güneşli ve faydalı tatiller diliyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.