Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu'ndan Anlamlı Hediye

SAMSUN Haber Girişi : 17 Ekim 2016 21:01
 Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu'ndan Anlamlı Hediye
Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu Kavak'a gelen ziyaretçilerine Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun Hayatı isimli kitabı hediye ederek takdir topluyor.
Kavak  Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu'ndan Anlamlı Hediye
Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu Kavak'a gelen ziyaretçi ve misafirlerine Türk Güreşinin Sembolü Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun Hayatı isimli kitabı hediye ederek takdir topluyor.

İBRAHİM SARICAOĞLU;  "YAŞAR DOĞU'YU NESİLDEN NESİLE AKTARMANIN BİLİNCİYLE HAREKET EDİYORUZ"

Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu; "Yaşar Doğu bizim için bulunmaz bir değerdir. Hemşerisi olmaktan şeref duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan böylede bu büyük güreş dehasının hayatını daha etkin şekilde anlayıp gelecek nesillere de aktarmayı görevimizin bir gereği olarak biliyoruz. Bu sorumluluk ve bilincin içerisindeyiz. Yaşar Doğu'yu tüm dünya tanıyor. Onun örnek hayatı, sporculuğu, şahsiyet ve kişiliğinin örnek alınması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Vatan Millet ve Bayrak sevdalısı Yaşar Doğu'muz bizim için eşsiz bir değerdir. " diyerek konuştu.

Takdim yazısını Yaşar Doğu'nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu'nun yazdığı ve Arş. Yazar Ahmet Seven tarafından kaleme alınan Yaşar Doğu'nun tüm yönleriyle hayatı isimli kitap büyük boy olup 450 sayfadan oluşuyor. Kitapta ayrıca Yaşar Doğu'ya ait olup bugüne kadar hiç bir yerde yayınlanmayan resimlerden bir bölümde yer alıyor. 


Türk Gibi Kuvvetli sözünün mimarı, Vatan Millet ve Bayrak Sevdalısı,Atasporumuz güreşimizin eşsiz dehası

YAŞAR DOĞU KİMDİR?

  (1913 Kavak/Samsun-1961 Ankara)

 1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidinceye kadar Karakucak Güreşi yaptı.

İlk Milli Güreşine  25 Nisan 1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında çıktı.  Bu şampiyonada karşılaştığı dört güreşçiden sadece Estonyalı Toots'a karşı 2-1 sayı ile yenildi. Hayatı boyunca ilk ve son yenilgisi olup, şampiyonalarda aldığı tek ikinciliği de bu olmuştur.

-1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında (66 kilo) ikinci.

-1940'da İstanbul'da yapılan Balkan Şampiyonasında, (66 kilo) Serbest Birinci.

-1946'da Stockholm'de yapılan Avrupa Serbest Şampiyonasında (73 kilo) Birinci.
-1947'de Prag'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonasında (73 kilo) Birinci.
-1948'de Londra Olimpiyat Oyunlarında 73 kilo) Serbest Birinci. 
-1949'da İstanbul Avrupa Serbest Güreş Şampiyonasında (79 kilo)  Birinci.
-1951'de Helsinki Dünya  Şampiyonasında  (87 kilo) Serbest Birinci.

Girdiği müsabakalarda hem Serbest hem de Grekoromen olmak üzere iki stilde de birincilik alabilen tek şampiyondur. Beynelmilel güreşlerde her iki güreş dalında 6 altın, 1 gümüş olmak üzere 7 madalya kazanmıştır.

Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde sayı ile yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanmıştır. Kazandığı 46 karşılaşmanın normal süre toplamı 690 dakika olduğu halde, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler toplam 372 dakika 26 saniye sürmüştür.

1939'da Oslo'da kazandığı Avrupa İkinciliği Türk Güreşinde yeni dönemin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Yaptığı yüzlerce müsabakada sırtı mindere gelmeyen bu cihan pehlivanı Türk Güreşinin Sembol ismi olarak güreş tarihine geçmiştir. Yaşar Doğu aktif güreşi bıraktıktan sonra da vefatına kadar çok sayıda Avrupa-Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi yetiştirmiştir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.