Yaşar Doğu'yu arkadaşları bu sözlerle anlatmaya çalışmışlardı

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 02 Ekim 2015 23:05
Yaşar Doğu'yu arkadaşları bu sözlerle anlatmaya çalışmışlardı
Türk Güreş Tarihin efsanesi 'Türk gibi kuvvetli sözü' nün öncüsü, Avrupa'da Kara saçlı Türk İlahı sözleriyle tanınan muhteşem güreşçimiz Yaşar Doğu için arkadaşları şunları söylemişlerdi.
Türk Güreş Tarihin efsanesi 'Türk gibi kuvvetli sözü' nün öncüsü, Avrupa'da Kara Saçlı Türk Kuvveti sözleriyle tanınan muhteşem güreşçimiz Yaşar Doğu için arkadaşları şunları söylemişlerdi.   

Gazanfer Bilge:

Olimpiyat Şampiyonu

Yaşar Doğu hem ağabeydi bu güreşçilerin başında hem babaydı. Herkes ondan örnek alırdı. Halkın büyük bir sevgisi vardı. Nasıl bir sevgi biliyor musunuz? Tutku. Yani şu bayrağı çektirdikten sonra?şu bayrak dedim ya 50 milyonun sancağı. Londra'da altı kez göndere çektirdik istiklal marşımızı herkese ezberlettirdik. (TRT Söyleşi)

Mustafa Dağıstanlı:

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu

Yaşar Doğu Türk Güreşinin atasıydı. Türk güreşi Yaşar Doğuyla başlamış ölümüyle de beraber yavaş yavaş gerileme kaydetmeye başlamıştı. 

Mahmut Oktav:

Olimpiyat Şampiyonu

Daima ciddiydi katiyen lüzumsuz kelimler konuşmazdı. Kimsenin de katiyen birbirlerine ağır konuşmalarına tahammül etmezdi. İcap ettiği zamanda hepimizi kovalardı böyle şakalar yapsak dahi. (TRT Söyleşi)

İsmet Atlı:

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu

O kadar çalışmıştır ki Kendine öyle iyi bakmıştır ki attığı adımda çiğnediği lokmada hep güreşi düşünmüştür. Güreş nasıl yapılır bunu düşünmüştür. Kendisini yalnız güreşe vermiştir. Bu şekilde Dünyanın en büyük güreşçilerindendir hiç tereddütsüz. 

Cihat Uskan:

Güreş Federasyonu Eski Başkanı

1939 senesinden 1952 senesine kadar gerek yurt içinde gerek yurt dışında girmiş olduğu hiçbir müsabakalarda daima sıkletinde birinciliği kazanmış hiç yenilmemiş hakikaten Türk gibi kuvvetli sözünü bütün dünyaya tanıtan özellikle cumhuriyet devrimizde dünyada Türk gibi kuvvetli sözünü Türk bayrağını şeref gönderine çektiren yegane elemanımızdı. 

Milan Ercagan:

Fila Başkanı

Ben Türk güreşini çok eskiden beri tanıyan bir kişiyim Yaşar Doğular Celal Atikler  Gazanfer Bilgeler Mustafa Dağıstanlılar ve Tevfik Kışlar unutulur mu? Gerçekten Yaşar Doğu sizlerin

ve Türk güreşinin unutulmaz ismiydi ben onun güreşlerini  dünya minderlerinde büyük bir zevkle ve heyecanla izlerdim centilmen ve örnek bir sporcuydu Yaşar Doğu. (TRT Söyleşi)

Ulvi Yenal

Beden Terbiyesi Eski Genel Müdürü

Ben Yaşar Doğu'yu 1947 de Çekoslovakya'da yapılan  şampiyonada tanıdım. Yaşar doğu orda bir boğulma tehlikesi geçirdi. Rakibi öyle bir hareket yaptı ki Yaşar doğu'nun boğazını sıktı. Yüzü morardı. Yaşar doğu bunu sabırla karşıladı başka bir güreşçi olsaydı belki güreşi terk edebilirdi. Biz korktuk. Yaşar Doğu o şeyden kurtuldu. Ondan sonra rakibi yendi. (TRT Söyleşi)

Ahmet Ayık

Avrupa Dünya Olimpiyat Şampiyonu

Rahmetli Yaşar Doğu hocamızın şahsında Türk  güreşi yücelmişti. 1946 Fiilen güreşçi olarak idareci olarak antrenör olarak fiilen 60 yıllara kadar hizmet vermiştir. 1960 lı yıllardan sonra onun talebeleri olarak bizlerde kendisinin izinden yürümüş şampiyonluklar almışımızdır. Askerdim terhis oldum ve memlekete gidecektim kendisiyle  son kez görüştüğümde  bana ne yapıyorsun diye sordular ben kendisine  hocam memleketime dönüyorum şeklinde cevap verdim. dedim. Bana olamaz böyle şey sen benim kulübüme geleceksin dedi ve bana bir gün sonraya randevu verdi. Beni aldı götürdü bir işe yerleştirdi ve kendi kulübünde de artık burada çalışacaksın ve antrenman yapacaksın diye beni himayesine almıştır. Ondan sonra da benim şampiyonluklarım devam etti. Kendisini mahcup etmedim. 

Mahmut Atalay

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu

Güreş denilince akla gelen isimler muhakkak tabi Yaşar doğunun şahsında toplanıyor. Türk Güreşine en büyük yönü veren Türk güreşinin başarılı olması için hayatı pahasına da olsa güreşe verilmesi gereken hizmeti vermekten hiçbir zaman geri durmamıştır. Bizler şampiyon olabilmişsek o büyük hocamızın bize göstermiş olduğu yoldan güreşin örf ve ananelerini tatbik ederek onların direktifleriyle bugünkü başarıları elde etmişizdir. Bizden sonra gelecek kardeşlerimize de en büyük temennim şudur ki; Şampiyon olmuş ağabeylerini ne şekilde şampiyon olduklarını çok iyi inceleyerek şampiyon olacaklarına önce kendilerini inandırmaları gerekmektedir. Bu da güreşin bazı örf ve ananelerini tatbik etmekle mümkündür. 

Tevfik Kış

Avrupa-Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu

Büyük Şampiyon Yaşar Doğu hocamız bir ekol yaratmıştır. Şampiyon olduğu kadar ekolünün de memleketine şampiyonluklar kazandırması ya Yaşar Doğu'yu  mutlu ettiğine inanıyorum. Bunlardan örnek verecek olursak ben şahsen yaşar doğunun ekolüyümdür. Yaşar doğu olmasaydı ben şu anda burada konuşamazdım. Örnek verecek olursak 1958 senesinde bazı ekonomik nedenlerle memleketime giderken Yaşar Doğu Hocamız biletimizi de aldığımız halde biletimizi yırtmak suretiyle beni Ankara Güreş Kulübüne alıp memleketimize kazandırmıştır. Yaşar doğu'nun şahsında minnet duygularımı burada kamuoyuyla paylaşmak isterim.  


 Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven; "1913 Samsun/Kavak'ta doğan Efsane güreşçimiz Yaşar Doğu 08 Ocak 1961 yılında Ankara'da kalp krizi sonucu vefat etmişti. Bu yıl vefat tarihi 08 Ocak 2016'da 55. vefat yıl dönümü ona yakışır şekilde anılacak. Türk Güreşinin efsanesi ve sembol ismi Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçimizi yeni yetişen nesillere daha iyi aktarmanın yolları aranmalıdır. O bilinmeden Türk Güreşi anlaşılamaz. Onu anlayarak atasporumuza yeni bir ivme kazandırmanın yolları aranmalıdır" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.