• İHSANBAŞKAN

Yaşar Doğu'nun izinden gittiler şampiyon oldular

YAŞAR DOĞU Haber Girişi : 27 Ağustos 2016 20:56
Yaşar Doğu'nun izinden gittiler şampiyon oldular
Her insan gibi doğdun ve öleceksin. Bu arada vatanına milletine çalışıp bir şeyler vereceksin, bu ise yaptığın güreşte şampiyon olmak ve Milli Marşını söyletmektir
 YAŞAR DOĞU'NUN İZİNDEN GİTTİLER ŞAMPİYON OLDULAR

Ahmet SEVEN-Samsun Yazarlar Derneği Başkanı 

GÜREŞ DEHASI YAŞAR DOĞU 60 YIL EVVEL TALEBELERİNE BU NASİHATİ YAPMIŞTI. 


Yaşar Doğu'nun Güreşçi talebelerine nasihati;


"Her insan gibi doğdun ve öleceksin. Bu arada vatanına milletine çalışıp bir şeyler vereceksin, bu ise yaptığın güreşte şampiyon olmak ve Milli Marşını söyletmektir"


"Bak yavrum bir takım eğlence ve sporculuk dışı ihtiyaçlarını otuz yaşından önce yaparsan şampiyon olamazsın. Şampiyon ol ondan sonra gez eğlen"


"Güreşçi daima çalışmalı, güreş minderinin üzerinde geçirdiği dakikaları her zevkten üstün tutmalı ve elde ettikleri en büyük başarıdan dolayı asla gurur duymayarak elin daima elden üstün olduğunu unutmamalılar"


"Bizim yegâne gayemiz, Ay Yıldızlı formayı güreşebildiğimiz son devirlerimize kadar sırtımızda taşımak ve memleketimize daha nice şampiyonluklar hediye etmektir"


"Bir pehlivan şampiyon olur da madalyasını eline alırsa, iş bitmiş sayılmaz. Madalyayı aldıktan sonra geçmişi unutup, zaferi unutup, sanki hiç bir şey kazanmamış gibi tekrar nasıl şampiyon olacağını düşünürse, işte asıl o adam şampiyondur ve tekrar şampiyon olacağından emin olabilirsiniz. Kazanılan zaferin sarhoşluğuna kapılıp hiçbir zaman işi gevşetmemeli"


"Bugüne kadar yüzlerce güreş yaptım. Ve bir o kadar güreşçi ile karşılaştım. Tek derdim rakiplerimi mağlup ederek Milletime şampiyonluklar hediye edip yüzünü güldürmek, Şanlı Bayrağımızı göndere çektirmek ve İstiklal Marşımızı okutmak olmuştur"


YAŞAR DOĞU

  (1913 Kavak/Samsun-1961 Ankara)

1913 yılında Samsun'un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, I. Dünya Savaşı sırasında babasının şehit olması üzerine annesinin köyü olan Emirli'ye yerleşti. Bu köyde çok küçük yaşta güreşe başladı. Daha 15 yaşında iken yörenin ünlü pehlivanları arasına girdi. Askere gidinceye kadar Karakucak Güreşi yaptı.

İlk Milli Güreşine  25 Nisan 1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında çıktı.  Bu şampiyonada karşılaştığı dört güreşçiden sadece Estonyalı Toots'a karşı 2-1 sayı ile yenildi. Hayatı boyunca ilk ve son yenilgisi olup, şampiyonalarda aldığı tek ikinciliği de bu olmuştur.

-1939'da Oslo'daki Avrupa Grekoromen Şampiyonasında (66 kilo) ikinci.
-1940'da İstanbul'da yapılan Balkan Şampiyonasında, (66 kilo) Serbest Birinci.
-1946'da Stockholm'de yapılan Avrupa Serbest Şampiyonasında (73 kilo) Birinci.
-1947'de Prag'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonasında (73 kilo) Birinci.
-1948'de Londra Olimpiyat Oyunlarında 73 kilo) Serbest Birinci.
-1949'da İstanbul Avrupa Serbest Güreş Şampiyonasında (79 kilo)  Birinci.
-1951'de Helsinki Dünya  Şampiyonasında  (87 kilo) Serbest Birinci.


Girdiği müsabakalarda hem Serbest hem de Grekoromen olmak üzere iki stilde de birincilik alabilen tek şampiyondur. Beynelmilel güreşlerde her iki güreş dalında 6 altın, 1 gümüş olmak üzere 7 madalya kazanmıştır.

Türk güreşinin efsane isimlerinden biri olan Yaşar Doğu, ay yıldızlı mayo ile yaptığı 47 güreşin yalnızca birinde sayı ile yenilmiş, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33'ünü tuşla kazanmıştır. Kazandığı 46 karşılaşmanın normal süre toplamı 690 dakika olduğu halde, kısa sürede yaptığı tuşlar nedeniyle bu güreşler toplam 372 dakika 26 saniye sürmüştür.

1939'da Oslo'da kazandığı Avrupa İkinciliği Türk Güreşinde yeni dönemin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Yaptığı yüzlerce müsabakada sırtı mindere gelmeyen bu cihan pehlivanı Türk Güreşinin Sembol ismi olarak güreş tarihine geçmiştir. Yaşar Doğu aktif güreşi bıraktıktan sonra da vefatına kadar çok sayıda Avrupa-Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi yetiştirmiştir.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.