• İHSANBAŞKAN

Tüyap Kitap Fuarında Can Yayınevi rezaleti!

GÜNDEM Haber Girişi : 15 Kasım 2015 21:07
Tüyap Kitap Fuarında Can Yayınevi rezaleti!
İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'nda Can Yayınları'nın standında bir çocuğun kitap çalmakla suçlanarak kötü muameleye maruz kalması tepkilere neden oldu. Can Yayınları tepkiler üzerine özür diledi.
Kitap Fuarı'ndaki rezalet için o yayınevinden özür

İstanbul Tüyap Kitap Fuarı'nda Can Yayınları'nın standında bir çocuğun kitap çalmakla suçlanarak kötü muameleye maruz kalması tepkilere neden oldu. Can Yayınları tepkiler üzerine özür diledi.

Kitap Fuarı'ndaki rezalet için o yayınevinden özür
12 yaşındaki Ç.Y. dün İstanbul Kitap Fuarı'nda ağabeyi ile gezerken Can Yayınları'nın çocuk standından kitap çalmakla suçlandı. Kıyafetleri herkesin içinde sıyrılarak zorla aranan çocuğun üzerinden herhangi bir kitap çıkmazken, Can Yayınları'nın stand görevlileri tepki gösteren ağabeyin üstüne yürüdü ve güvenlik aracılığıyla fuardan atmakla tehdit etti. Olay yerinde yaşadığı şokla ağlayan 12 yaşındaki çocuğun durumu sosyal medyaya yansıyınca vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Can Yayınları'na karşı atılan birçok mesajın ardından yayınevi olayı doğrulayarak özür diledi. Sosyal medyada yaşananları kendileri adına "utanç verici" olarak değerlendiren yayınevinin sahibi Can Öz'ün de aileyi arayarak özür dilediği öğrenildi. Can Öz kendi imzasıyla yaptığı açıklamada "hatalıyım, sorumluyum, hesap vermeliyim" ifadelerini kullandı.
 
ÇOCUĞA ARAMA VE TEHDİT
 
Odatv'nin haberine göre çocuğun ağabeyi saat 13.21'de Can Yayınları'ndan bir kitap alıp kasaya verdiğini, ancak o sırada Can Yayınları görevlilerinden birinin yaklaşarak kardeşine dokunduğunu gördüğünü söyledi. Ağabey yaşananları şöyle anlattı: 
 
"Yanımıza standda çalışan bir adam geldi ve Ç.Y.'nın üstündeki montu yokladı. O kitabı tutan kadın da "gömleğinin içine bak içine" dedi. Gömleğinin etek kısmından yukarı kaldırmaya çalıştılar, o arada araya ben girdim. Kitap olmadığını görünce üstünü arayan adam bir anda oradan ayrıldı zaten. Gömleğini ve montunu yokladıktan sonra araya ben girdim. Daha sonra ne yapmaya çalıştıklarını sordum. Arkamı tekrar döndüğümde Ç.Y. ağlıyordu, ben de ağlarken görünce sinirlenerek oradakilere "Bana yetkili kim varsa çağırın. Buranın yetkilisiyle görüşmek istiyorum" dedim. Şu anda yetkili birinin olmadığını söylediler. Ben üsteleyince kasada duran birisi "Buyurun şu anda yetkili benim, ben ilgileneyim" dedi. Ben de 12 yaşındaki bir çocuğun böyle bir şey yapamayacağını, söyledim. Fakat bize yetkili olduğunu söyleyen adam yüzümüze dahi bakmayarak "işte ne yapmamızı istiyorsunuz" dedi. Bu arada başka birilerine kitap fiyatlarını söyleyip para almaya devam etti. Daha sonra, "Daha fazla uzatacak mısınız" diye sordu. Ben de "Uzatabildiğim kadar uzatacağım" dedim. Daha sonra bana "Ben sizinle ilgilenemem işim var" diyerek başından savmaya çalıştı. Daha sonra başka biri geldi, yetkili olduğunu söyleyerek. Durumu alttan almak yerine bana her gün buradan bir sürü kişinin kitap çalmaya çalıştığını vs anlattı. Ben "Başkası beni ilgilendirmez bu çocuk şu anda ağlıyor, ne yapmam gerekiyor, bana bunu söyleyin" dedim. Bana "Bağırma eğer konuşmaya devam edeceksen de güvenliği çağırıp attıracağım" dedi. Ben de "Kimi istiyorsan çağır ben buradayım" dedim. Sonra dibime kadar gelerek burun buruna kaldık. Güvenliğin geleceğini ve daha fazla konuşmam halinde beni attıracaklarını söylediler."
 
Ç.Y'nin ağabeyi olaya karışan üç görevlinin isimlerinin soyadını öğrenemedikleri Sinan, Gökçehan Kale ve Ozan Karaçam olduğunu söyledi.
 
CAN YAYINLARI'NDAN ÖZÜR
 
Olayın sosyal medyaya yansıması ve Can Yayınları yetkililerinin çocuğa yönelik işkence gibi uygulamasına tepkilerin büyümesi üzerine, Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal imzasıyla bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bugün bir takipçimizin Tüyap İstanbul Kitap Fuarı Can Yayınları standında yaşadığını belirttiği olayla ilgili her şeyden önce çok üzgün olduğumuzu belirtmek isteriz. Olayı araştırıyoruz ancak, en önemlisi 13 yaşındaki okurumuza standımızda yaşadığı bu üzücü olaydan ötürü en içten özürlerimizi sunuyoruz? Olayı aktaran takipçimizle birebir iletişime geçecek ve en ince ayrıntısıyla bu konuyla ilgileneceğiz."
 
CAN ÖZ: HATALIYIM, SORUMLUYUM
 
Can Yayınları Sahibi Can Öz de olayın ardından "Hatalıyım, sorumluyum, hesap vermeliyim..." diyerek bir açıklama yaptı. Can Öz, yayınevi adına yapılan hatayı kabul ederken çocuğun ailesiyle görüştüğünü ve önümüzdeki yıl çocuğu kitap fuarına kendisinin götürmek istediğini söyledi.
 
Can Öz'ün açıklaması şöyle: 
 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.