• İHSANBAŞKAN

Türkiye İlk A400M Uçağını Teslim Aldı

EKONOMİ Haber Girişi : 05 Nisan 2014 11:11
Türkiye İlk A400M Uçağını Teslim Aldı
Türk Hava Kuvvetleri, Fransa'dan sonra dünyada ikinci kullanıcısı olduğu A400M askeri nakliye uçağını İspanya'nın Seville kentinde teslim aldı.
Kayseri'ye uçan A400M, Erkilet 12'nci Ana Ulaştırma Üs Komutanlığı'na bağlı 221'nci Filo tarafından kullanılacak. İkinci uçağın ise yıl sonunda teslimatı planlanıyor.

Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya gibi bugün Avrupalı havacılık devi Airbus'ın hissedarlarıyla birlikte Türkiye'nin de ortak olduğu projede toplam 174 uçak imal edilecek. Türkiye 10 uçak alacak. Projede Türkiye'yi TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi) temsil ediyor. Motor konusunda ise Eskişehir merkezli TEI, başını Rolls Royce'un çektiği konsorsiyumda yer alıyor.

1 MİLYAR EURO'LUK PARÇAYI TÜRKİYE YAPACAK

Toplam 500 Türk mühendisin 4 milyon saat tasarımına katkı yaptığı bu projede, 1 milyar Euro'luk parça imalatı Türkiye'de gerçekleşiyor. Airbus'ın araştırması, gelecek 30 yılda 1000 uçaklık pazarı ortaya koyuyor. Uçak satışı oldukça Türkiye proje ortağı olarak bu satıştan pay alacak.

Türkiye, 2018'e kadar teslim alacağı 10 adet A400M uçağı ile stratejik bir güce kavuşacak. Dört motorlu A400M, 116 paraşütçü taşıyabiliyor. Menzili 9 bin 300 kilometreye kadar çıkan uçağın hızı saatte 780 kilometre.

TESLİMATI EKİM AYINA PLANLANMIŞTI

Airbus'ın askeri kanadı, uçağı Türkiye'ye teslimatı için Ekim 2013'ü hedeflemişti. Ancak Türkiye ilk uçakla birlikte verilecek yedek parça stokunun tamamlanmadığını belirterek teslimat sürecini nisan ayına erteletmişti.

Uçağın ilk kullanıcısı ise Fransa Hava Kuvvetleri oldu.

AIRBUS 400M NEDİR

Airbus A400M dört turboprop motorlu, Avrupalı milletlerin askeri havadan taşıma isteklerini karşılayabilmek amacı ile Airbus Military tarafından tasarlanmış bir uçaktır. 

Geleceğin Uluslararası Askeri Nakliye Uçağı (Future International Military Airlifter (FIMA)) olarak başlatılan Proje, C-130 Hercules ve C-160 Transall'ın yerine geçmesi amacı ile Aerospatiale, British Aerospace, Lockheed ve MBB firmaları tarafından 1982'de planlanmıştır. Değişen gereksinimler ve milletlerarası politik görüşler nedeni ile yavaş bir ilerleme sağlandı. 1989'da Lockheed gruptan ayrıldı ve ikinci nesil Hercules, C-130J, üzerinde çalışmaya başladı. Alenia veCASA'in de eklenmesi ile FIMA grubu Euroflag'e dönüştü.

Ortak ülkeler olan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye, Belçika ve Lüksemburg Mayıs 2003'te 212 adet uçak alımı için imza attılar. Bu ülkeler OCCAR'ı A400M tedarik yönetimi ile görevlendirdiler.

İtalya'nın projeden çekilmesinin ve tedarik sayısının gözden geçirilmesinin ardından gereksinim, 180 uçak için, ilk uçuşun 2008 ve ilk teslimatın 2009'da olacağı şekilde değiştirildi. 28 Nisan 2005'de Güney Afrika da ortaklık programına dahil oldu.

Airbus A400M, aslen yerine geçmesinin tasarlandığı eski versiyon Hercules ve Transall'ın nakliye ve menzil değerlerinin üstüne çıkacak. Kargo kapasitesinin, hem hacim hem de ağırlık olarak varolan uçakların iki katına çıkması beklenmektedir ve menzil de büyük ölçü de arttırılmıştır. Airbus'ın diğer uçakları gibi, A400M'in bütün bilgilerin büyük renkli ekranlarla görüntülenebilmesine izin veren cam kokpit ve fly-by-wire gibi yenilikleri ile şu anda çoğu ülkenin kullandığı eski C-130 ve C-160'lara göre teknolojik bir atlama sunacaktır.

Airbus A400M, kargo taşıma, asker taşıma, MEDEVAC, havadan havaya yakıt ikmali ve elektronik gözetleme gibi görevleri de içeren birçok yapılandırmada çalışacaktır.
Etiketler : A400M Uçağı
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.