Sokak Köpekleri Saldırılarından Sakınma Yolları

GÜNDEM Haber Girişi : 24 Nisan 2014 13:18
Sokak Köpekleri Saldırılarından Sakınma Yolları
Sokak köpeklerinin büyük bir çoğunluğu durup dururken bir insana saldırmaz. Bir köpekle karşılaştığınızda o büyük bir ihtimalle saldıracak bir insan aramıyor olacaktır.
Sokak Köpekleri Saldırılarından Sakınma Yolları
Prof.Dr. Ali Daşkın
Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi

Yaşadığımız çevreyi çoğu kez farkına bile varmadığımız insan dışı varlıklarla paylaşırız. Bunların farkına çoğu kez bir "korku" ile varırız. Bahçede çocuğumuzun eline almaya çalıştığı bir solucan, elimizi tırmalayan bir kedi gibi. Bunlardan biri de sokak köpekleridir. Bazan bizi korkutabilirler. Tıpkı trafikte üzerimize süren bir araba, kırmızı ışıkta arabamıza yaklaşan "sokak çocukları" ya da yolda bizi endişelendiren bazı "yabancı" lar gibi. Korkularımız sebepsiz değildir. Korkularımız bireysel olarak farklılık gösterse de ortak nokta bilmemektir. Ne olacağını bilmemek!

Sokak köpeklerinin büyük bir çoğunluğu durup dururken bir insana saldırmaz. Bir köpekle karşılaştığınızda o büyük bir ihtimalle saldıracak bir insan aramıyor olacaktır. Yine büyük bir ihtimalle yolu üstünde ilk gördüğü insan da siz değilsinizdir. Eğer onun dikkatini çekmek istiyorsanız şunları yapabilirsiniz; Aniden durup telaşlanabilirsiniz. Yolunuzu değiştirmek için vücut hareketlerinizle abartılı planlar yapabilirsiniz. Koşabilirsiniz. Yanınızdaki arkadaşınıza sarılıp, korkunuzu bir şekilde belli edebilirsiniz. Bağırabilirsiniz, taş atabilir, sopayla kovalayabilirsiniz. Veya gözlerinizi gözlerine diker ona meydan okuyabilirsiniz ki en etkilisi budur.

Bunlar köpeğin dikkatini çekip, size doğru yönelmesine neden olabilir. Birisi sizi gördüğünde bunları yapsa siz de merak edersiniz. O da edecektir. Yaklaştığında gözlerine bakarak ona meydan okumuyorsanız size bir şey yapmayacaktır. Size geliş nedeni meraktır. Unutmayın o 24 saat yaşadığınız alanı korumaktadır. Koruma için, geleni geçeni izlemek, normal olmayan davranışları izleyip analiz etmesi gerekmektedir. Onun yaptığı da odur.

Kısaca, eğer köpeklerden korkuyorsanız onunla ilgilenmeyin. Yokmuş gibi, görmemişsiniz gibi davranın ve normal temponuzla oradan uzaklaşın. Köpek saldırılarından sakınmanın en iyi yolu köpekleri daha yakından tanımaktır. Bilgilenirseniz korkularınız azalacaktır. Unutmayın, en fazla ısırılma vakaları sahipli köpekler tarafından oluşturulmaktadır. Asosyallik, öğretilmiş saldırganlık ve korkuya bağlı saldırganlık sokak köpeklerinde daha az rastlanan agresyon sebeplerindendir.

Köpekleri tanıyın. Onların hergün karşı karşıya olduğunuz bir çok tehlike yanında sizi koruyan bir işlev gösterdiklerinin, size dost olduklarının farkına varacaksınız.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.