SİZİN GÜCÜNÜZ ARAPÇA TABELALARA MI YETİYOR?

SAMSUN HABER Haber Girişi : 10 Ocak 2020 23:24
SİZİN GÜCÜNÜZ ARAPÇA TABELALARA MI YETİYOR?
Türkiye'nin dört bir yanında uluslararası ve yerli markaların İngilizce tabelaları hiç bir müeyyideyle karşılaşmadan yıllardır kültür ve çevre kirliliğine sebep oluyor.

GÜCÜNÜZ ARAPÇA TABELALARA MI YETİYOR?


ADALET HERKESE EŞİT UYGULANIRSA ADALET OLUR


Türkiye'nin dört bir yanında uluslararası ve yerli markaların İngilizce tabelaları hiç bir müeyyideyle karşılaşmadan yıllardır kültür ve çevre kirliliğine sebep oluyor. 


Ancak bu kirliliğe sebep olan İngilizce ve Fransızca markaların tabelaları hiç bir yaptırımla karşılaşmazken aynı hoşgörü Arapça tabelaları  karşı sergilenmiyor... İstanbul Valiliği, çoğu Suriyelilere ait dükkanlardaki Arapça tabelalar için dün operasyon gerçekleştirdi. 15 Haziran'da başlatılan; Zeytinburnu, Fatih ve Bayrampaşa ilçelerinde yoğunlaşan çalışmalarda 730 iş yerinde inceleme yapıldı. Dil bilimciler, benzer adımların İngilizce tabelalar için de atılmasını istiyor.


TÜRKÇE BÖYLE KORUNAMAZ


"Arapça levhalar hakkında başlatılan çalışma biraz aceleye gelmiş" diyen araştırmacı yazar Hayati İnanç şunları söyledi: 'Dünyanın başşehri' diye anılan İstanbul, üzerinde çok farklı milletlerden insanların yaşadığı kozmopolit bir şehir. Bu şehirde Arapçadan başka dil bilmeyen yüz binlerce insan yaşıyor. Birçok işletmenin İngilizce ve Rusça gibi dillerde yazılmış tabelaları  dururken sadece Arapça levhalar hakkında başlatılan çalışma biraz aceleye gelmiş, iyi düşünülmemiş gibi gözüküyor. Kültür dilimiz Arapça, Farsça ve Türkçeden meydana geliyor. Bu, Türkçeye hizmetten uzak bir karardır. Kırgınlıklara sebep olacak bir düzenlemedir. Türk dili uzun zamandan beri tahrip ediliyor. Türkçeye itibar kazandırmak için çok köklü bir çalışma yapılması gerekiyor. Sadece levha düzenlemesiyle bu mesele çözülemez. Ciddi adımlar atılmalı.


ADIMLAR GENEL OLMALI



Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem ise "Bütün diller için adım atılmalı" görüşünde... Ekrem Erdem "Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) tabelalarla  ilgili belirlediği bir yönetmelik var. Kamu ve özel sektörün levhaları nasıl ve ne şekilde kullanacağı yönünde... Tabela bölgenin dokusuna ve duvarına uygun olması gerekir. Bu standartlar çerçevesinde her türlü dil için adım atılmalı. Ama burada sadece bir dilin tabelaları için adım atmak doğru değil. Arapça tabelalar  diyoruz ama dışarı çıktığımda İngilizceden geçilmiyor. Rezidans, hospital... Bu kelimeleri karşılayacak aslında birçok Türkçe kelime mevcut. Arapça tabelalarda   bir özensizlik olduğu aşikar ama atılacak adım kesinlikle genel olmalı. Yalan yanlış olaylarla Suriyeliler üzerinden bir bilgi kirliliği zaten var. Galeyana getirmeye çalışılıyor. İdarenin biraz daha dikkatli adımlar atması gerekir. Toplumu gerecek yanlışa mahal verecek şeylerden uzak durmalı" diye konuştu.


Etiketler : ARAPÇA TABELA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.