SIRA DİĞER ŞARKI SÖZLERİNE DE GELECEK Mİ?

SAĞLIK Haber Girişi : 12 Eylül 2014 18:17
SIRA DİĞER ŞARKI SÖZLERİNE DE GELECEK Mİ?
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gençleri ölüme götüren sentetik uyuşturucu, "bonzai"yi özendirici yayını affetmedi.

Gülben Ergen'e şok ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gençleri ölüme götüren sentetik uyuşturucu, "bonzai"yi özendirici yayını affetmedi.

Show TV'deki "Gülben" adlı kuşak programda Pau adlı Balkan müziği sanatçısının bonzai maddesini özendirici ifadaelerin yer aldığı, "Elimde patladı bonzai" adlı şarkıyı seslendirdiğini tespit eden YeşilayRTÜK'e 22 Ağustos'ta şikayette bulundu. Durumu derhal inceleyen RTÜK, şarkının özendirici olduğuna kanaat getirerek programı yayınlayan Show TV'ye 120 bin TL'lik ceza kesti.

Edinilen bilgilere göre Yeşilay, RTÜK'e başvurarak Show TV'deki, "Gülben" adlı kuşak programda, Pau adlı Balkan müziği sanatçısına ait bonzai maddesini normalleştirici ve özendirici ifadelerin yer aldığı şarkı yayınlandığını ve bu görüntülerin birçok video paylaşım sitesi üzerinden paylaşıma sunulduğunu kaydetti. Yeşilay, RTÜK'e gönderdiği şikayette, "Çocuklar ve gençler için çok büyük bir tehlike olan sentetik uyurucu bonzai maddesinin görüntüsü, kokucu ve kolay içimi nedeniyle, 'doğal bitki' algısı yaratarak çeşitli iletişim kanallarıyla promosyonu yapılmaktadır. Televizyonun başta gençler olmak üzere tüm toplum üzerindeki yoğun etkisi dikkate alındığın TV kanallarının bu alandaki sorumlu yayıncılığı daha fazla önem kazanmaktadır. Suç olarak değerlendirilmesi gereken sözkonusu durum hakkında TV kanallarının gerekli hassasiyet göstermesi ve tedbirleri alması, sosyal medya üzerinden hala yayınlanmakta olan bu görüntüler nedeniyle bahsi geçen kanala gerekli olan yaptırımların uygulanmasını arz ederiz" ifadelerine yer verdi.

Bilinç altına işleniyor

Bu şikayet üzerine Show TV'deki sözkonusu yayını inceleyen RTÜK uzmanları, çarpıcı rapor hazırladı. Pau'nun Türkçe şarkısının, "bonzai"yi teşvik ettiği tespitinin yapıldığı raporda, "Bir tür sentetik uyuşturucu maddesi olarak bilinen ve son dönemde belirli grup gneçler arasında kullanımı hızla yaygınlaşan ve de ölümlere neden olan madde, söylenen şarkının ana öznesi olarak göze çarpmaktadır. Eğlence başlığı altında ritmik melodilerle bestelenmiş şarkının özellikle gençlerin bilinç altına işleyerek özendirici olmasının tehlike arz erttiği düşünülmektedir" ifadelerine yer verildi. Raporda, şöyle denildi:

Uyuşturucuyu özendirici

"Ekranlarda bu uyuşturucuların çekici isimlerinin zikredilmesi, özendirici ya da olumlayıcı sıfat kullanımı, bağımlılık algısını normalleştirip sıradanlaştırabilmektedir. Gençler ve risk grupları, madde açısından Reklam niteliği taşıyan içeriklerden olumsuz etkilenmektedir. bugünkü medya dünyasında popüler kültür ürünleri geniş hakimiyet alanına sahiptir. Popüler kültürde -toplumumuzun önemli kesimini oluşturan çocuk ve gençlerin yaşamındaki etkin rolü nedeniyle- bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin söz konusu kültürün bir parçası olan televizyon prorgamlarında her ne şekilde olursa olsun yer alarak şarkı ya da eğlenceye konu edilmesinin gençler ve risk grubuna dahil toplumsal kesimleri belirtilen zararlı maddelere yönelterek ya da özendirerek 'bir defalık birşey olmaz' yanılgısıyla tehlikeli durumlara sürekleyebileceği açıktır."
Raporda Show TV'deki yayının RTÜK mevzuatının, "alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı bir kumar oynamayı özendirici nitelikte olamaz" hükmünü ihlal ettiği tespiti yapıldı. RTÜK, uzmanların hazırladığı bu rapor doğrultusunda Show TV'ye oy birliği ile 120 bin TL'lik ceza kesti.

ELİMDE PATLADI BONZAİ


İşte o şarkının sözleri
Elimde patladı bonzai
Gezerken altında Mersinli
Çamdibi şahit hakim bey
Kafamda herşey yok incesi
Zulalala zulalala bonzai
Yeşilova, Çamdibi patlayi
Abe kara, seni kara ver şekeri
Ayık ol, ayan, var gideri
Limon da liman portakal
Gitmede bugün bizde kal
Ne ekşi ne tatlı sormadan
Yormadan gülüm yormadan
Zulalala zulalala bonzai
Yeşilova, Çamdibi patlayi
Abe kara, seni kara ver şekeri
Ayık ol, ayan, var gideri

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.