SINAVLARDAN SONRA YENİ DÖNEM TERCİHLERİ

  • İHSANBAŞKAN

SINAVLARDAN SONRA YENİ DÖNEM TERCİHLERİ


        Sınav senesi olan öğrenciler artık rahatladı. İyisiyle kötüsüyle LGS  ve YKS nihayet bitti.


Öğrencilerimiz yayınlanan sorulardan sonra kendi durumlarını gördüler. Kimi nereleri tercih edeceklerini düşünürken kimileri şimdiden mezuna bıraktım demeye başladılar. Şimdiden mezuna bıraktım demek ne kadar yanlışsa, ille de şu üniversitenin şu bölümü olacak yoksa mezuna bırakacağım demekte o kadar yanış. Konuyu  sırasıyla ele alalım.


        Öncelikle  daha sonuçlar açıklanmadan bırakmak nehrin karşı tarafına geçmek isterken  nehrin kıyısına da ne var ne yok görmeden vazgeçmektir.  Bu sınav sıralama sınavıdır evet. Sınav sonucunu orta öğretim başarı puanı da eklenerek ciddi sıralamayı etkileyecektir evet. Dünyanın tarihi bir pandemi döneminden geçtiği de doğru. Bu tarihi dönemin bazı bölümlerin önünü açacağı da bir gerçek. Ülkeler sağlık sistemleriyle sınandı evet. Yani şuan ekonomileriyle uğraşan ülkeler  bir nebze rahatladığında sağlık sistemini yeniden gözden geçirecek. Sağlık alanına çok ciddi yatırımlar yapacak. Ülkemizde  bu dönem iyi yönetildiği halde yeni sağlıkçılara ihtiyaç duyuldu ve bir çok ilde sağlıkçı alımı yapıldı. Hal böyleyken sağlık bilimlerinin önü açıldığı aşikardır. Sadece tıp fakülteleri değil teknisyeninden laboratuvar çalışanına kadar her alanda çalışana iş alanı açıldı. Hatta yurt dışı hayali olanlar içinde şunu çok net söyleyeyim. Daha önce mühendislik alanında işgücüne ihtiyaç duyan Avrupa ya da Amerika artık sağlık sektöründen de çalışan ve bu alanlarda ki öğrencilerin alımlarına kapılarını açacak. Bu bütün dünya ülkeleri için geçerli. Önceden 40 nazla ülkelerine öğrenci ya da çalışan alan ülkeler nazlanmayı biraz bırakacaklar.  Bunun dışında yapay zeka ve teknoloji üretimi ve kullanımının da önemini gördük. İçinde teknoloji ve yapay zekayı barındıran özellikle program yazılımı ve teknoloji üretimi olan bölümlerinde önü daha da açıldığı aşikardır. Geçen yıl boş kalan kontenjanlar bu yıl akıllı tercihlerle dolabilir.


        Bir diğer konu ise ille de şu üniversitenin şu bölümü olacak yoksa mezuna bırakacağım diyenlerin durumu. Pandemi sürecinde bütün planların ki bunlar kısa ya da uzun vadeli planlar olsun fark etmez hepsinin nasıl tepetaklak olduğunu gördük. Bu yaşananlardan  ve tabi ki bilim insanlarının açıklamalarından yola çıkarak şunu söyleyebilirim. Covit19 un daha bir yıl net olmakla beraber belki de iki yıl bütün dünyayı etkileyeceği ortada. Yine pandeminin getireceğiningetirdiği net değişimlerden biride diplomanın  önemini kaybedip iş yapma becerisi ve kendinizi alanınızda yetiştirmeniz olacak. Bunu yıllardır gerek dersine girdiğim öğrencilerime ve gerekse seminerlerimde öğrencilerimize işi yapan diploma olmadığını önemli olan alanda kendinizi yetiştirmeniz diyorum.  Hal böyle iken ille de şu Ünv.  demenin anlamı kalmıyor. Önümüzde ki yıl da yine bu zorlu sürecin nasıl devam edeceğini çok bilemiyoruz. Unutmayalım ki bu sene Covit19 çıktı seneye Covit20 çıkmayacağının garantisi yok.


         Bütün bunların ışığında sınav sonrası üniversitelerin iyi araştırılması, bölümlerinin incelenmesi ve uzmanların açıklamalarına kulak vermek gerekir. Sevgili aileler ve güzel gençlerimiz bu dönemin bir farkı da ailelerden ne kadar uzak olmak istediğiniz. Geçen yıllardan aman ailemin uzağı olsun derken pandemi sürecinde gördük ki aileler hep bir arada olmayı tercih etti. Bunu da göz önüne alarak lütfen peşin hükümlü olmadan araştırmalarınızı yapın. Tercih dönemi en az sınavda konu çalışmak deneme çözmek kadar önemlidir. Bunun bilincinde güvendiğiniz uzmanları takip edin ve gerekirse destek isteyin.


Bütün öğretmenler, psikolojik danışma ve rehberlik öğretmenleri  ve alanda uzmanlar sınav sürecinde olduğu gibi tercih sürecinde de  gençlere ve ailelere destek olmak için çalışıyor.


       Tüm öğrencilere iyi tatiller dilerken sınavların ve tercihlerinde şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

 

29/06/2020

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar

Eğitim Danışmanı- Öğrenci Koçu

 

Etiketler : SINAV TERCİH
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.