SINAVA HAZIRLIKTA VİRÜS ETKİSİ

  • İHSANBAŞKAN


Yine evlerdeyiz,  ulaşım için zaman kaybetmiyoruz fakat evde işlerimize odaklanmada zorlanıyoruz. Geldiğimiz noktada havanın soğumasıyla virüsün yıkıcı etkisi kendini gösterirken üzerimizde baskıda artmış durumda. Bu durumdan hepimiz etkilendik. Özellikle  (LGS ve YKS) sınava  hazırlanan öğrenciler okuldayken hem okula gidip hem de planlı ders çalışabilirken, şimdi planlı olmakta ve derslere odaklanmakta zorluk yaşıyorlar. Bu durumun  bir değil, bir çok sebebi var.


              Konuyu  biraz açarsak, okulda yüz yüze eğitimin olduğu dönemde sabah kalkıp bedenen harekete geçen genç, güne hareketle başlamış oluyordu. Okul;  derse saatleri, teneffüsleri ile disiplin unsuru ve öğretmende toparlayıcı konumda idi. Tabi öğretmenle ve akranlarıyla birlikte  öğrenen  öğrenci ekranla bu kadar karşı karşıya kalmıyordu. Şimdi ise okul disiplininden uzak, ekrandan ders ve dışarıda yani oksijeni bol ortamda hareket olmayınca ister istemez beden yavaşlıyor. Virüsün başından beri basın ve yayın organlarında  Doktorlar  virüsle savaşta  başarı için bangır bangır uyku ve beslenme önemli dediler. İşte evlere kapandığımız bu dönemde, hepimiz için düzenli uyku ve beslenme önemli. Özellikle LGS ve YKS ye hazırlanan  öğrencilerimiz  için ayrı bir önem arz ediyor. Araştırmalar göstermiştir ki, düzenli uyku sağlık için olduğu kadar dikkati toplamak ve öğrenme için de vazgeçilmezimiz.


                Tüm bunların ışığında sınav öğrencilerinin hepsi bu durumda  mı ? sorusu aklınıza gelebilir. Hemen cevap vereyim  tüm öğrenciler bu durumda değil. Çünkü sınava odaklanmak ve planlı çalışmak için, öğrencinin onu harekete geçirecek bir hedefi olması lazım.  Hedefi olamayan öğrenci şartlar ne olursa olsun çalışamaz. Çalışamaz diyorum çünkü hedefsiz öğrenci matematikten kümeler konusunu çalışırken  ‘bunlar ne şimdi, ne  işime yarar’ diyecektir. Hedefi olan öğrenci ise ‘bu sorular beni hayalimde ki üniversiteye götürecek şunları çözmem lazım.’ der.  Hedefi olan öğrenci gideceği yolu çizmiş ona göre planlamasını yapmıştır. Hedefi için yapması gerekeni yapacak motivasyona sahiptir.  Elbette yakın çevremizden acı haberleri sık duyduğumuz şu zamanda motivasyonu düşebilir fakat bu öğrenciler hemen toparlanıp hedefine yeniden kilitlenebilirler.


              Sözün özü eğer öğrencinin hedefi varsa o hedefe ulaşmak  için şartlara çok takılmadan yoluna devam edebilir. Çünkü hedef en büyük motivasyon kaynağıdır.  Hedefi için  neler yapması gerekiyorsa onu yorulmadan yapar.  Bu zorlu süreçte;  pes etmeden, hedefi için yoluna devam eden öğrenciler  başarılı olacaktır.


18/12/2020

Bilsen ŞAHİN

Eğitimci-Yazar

Eğitim Dan. Ve Öğrenci Koçu

bilsensahin.com

Etiketler : SINAV VİRÜS
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.