• İHSANBAŞKAN

Samsunlu Yazar M.Emin Gürdamur'a Hikaye Ödülü

SAMSUN HABER Haber Girişi : 08 Ağustos 2015 21:32
Samsunlu Yazar M.Emin Gürdamur'a Hikaye Ödülü
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Avrasya Yazarlar Birliği (AYB) ve TÜRKSOY tarafından ortaklaşa düzenlenen "3. Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması"nın galipleri belli oldu.

SAMSUNLU YAZAR MUHAMMED EMİN GÜRDAMUR'A 2.LİK ÖDÜLÜ

Muhammet Emin Gürdamur "Kırık Kalem" adlı hikâyesiyle ikincilik ödülü aldı.

Gürdamur'a ödülünü Eski Bakanı Prof. Dr.  Mehmet Aydın takdim etti. 


Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Eskişehir Valiliği, Avrasya Yazarlar Birliği ve TÜRKSOY tarafından ortaklaşa düzenlenen "3. Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması Türkiye Etabı Ödül Töreni" Şelale Park Restoranda yapıldı.

Ödül törenine; Vali Güngör Azim Tuna, eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, yarışmanın jüri üyeleri, basın mensupları ve çok sayıda davetli misafir katıldı. 

Programda bir konuşma yapan Vali Tuna, "Bu nezih akşamda aynı gönül sofrasında siz kıymetli kardeşlerimle birlikte olmaktan son derece memnun olduğumu ifade etmek isterim, hoş geldiniz" dedi.

Kaşgarlı Mahmut'u Türk dilinin en eski sevdalılarından olarak nitelendiren Vali Tuna, şunları söyledi:

"Kaşgarlı Mahmut, Arapça ve Farsça gibi dillerin popüler olduğu bir zamanda hem de Bağdat'ta Türk dili için şunları söylemişti: "Türk dilini öğreniniz! Çünkü Türklerin uzun sürecek saltanatları olacaktır!" Ve dediği olmuş, Türkler dünyaya muhabbetle hükmederken, gönül memleketine sultan olmayı başarmıştır.

Kaşgarlı Mahmud'un adını taşıyan bu hikâye yarışması da onun doğumunun 1000. Yılında ve Türkçeye olan aynı aşktan doğmuştur.

Bir güzelliği meydana getirmekten daha önemlisi o güzelliğin devam ettirilmesidir. 2008'de doğan ULUSLARARASI KAŞGARLI MAHMUT HİKÂYE YARIŞMASI, üçüncü kez düzenlenmekle, bu güzelliği bir gelenek hâline getirmiştir. Türkçenin bütün lehçe ve şivelerini kucaklayan yarışma, bu yıl 13 ülkenin geniş katılımıyla uluslararası finale doğru ilerlemekte ve heyecanımıza heyecan katmaktadır."

Böyle güzel bir projeye katkı sağladıkları için mutlu olduklarını ifade eden Vali Tuna, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Türk dünyasının "dilde, fikirde, işte birlik" sağladığı Eskişehir'de bu yarışmanın gündeme gelmesi bizim için çok anlamlıdır. Zira yarışmanın Türkiye ayağına, Türkiye dışından, diğer Türk şive ve lehçelerini konuşan yazarlar "Türkiye Türkçesiyle" katılmıştır. Bu sonuç; Türk dünyası gönül birliği konusunda yol haritamızı çizen Gaspıralı'nın "dilde birlik" hedefine doğru atılmış büyük bir adımdır aslında. Nitekim Gaspıralı İsmail Bey, dilde birliğin İstanbul Türkçesi ile sağlanması gerektiğini savunmuştur. 

Bu yarışmanın diğer bir önemi; Türk dünyasının ortak ilk ve tek edebî yarışması olmasından ileri gelir. Kültürel etkileşime sağladığı katkı ile yarışmanın; Türk dünyası iş birliği sürecine ivme kazandıracağına inanıyoruz.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve TÜRKSOY'un katkılarıyla gerçekleşen bu yarışmanın organizasyonunda yüreklerini ortaya koyan Avrasya Yazarlar Birliğine teşekkür ediyorum. Birbirinden değerli eserlerin katıldığı yarışmada yazdıkları hikâyelerle Türk diline hizmet eden yazarlarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Ve sözlerimi Türk dili ve edebiyatına büyük hizmetleri olan Nihad Sami Banarlı'nın Türkçe ile ilgili şu sözleriyle tamamlamak istiyorum. Banarlı der ki: "Türk dilini seviniz! Çünkü Türklerin en az geçmişleri kadar büyük geleceği olacak ve bu gelecek, o geçmişe dayanacaktır."

Avrupa Yazarlar Birliği Başkanı Ömeroğlu ise, "Avrupa Yazarlar Birliği'nin eşgüdümümde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması, giderek daha çok ilgi çekmekte, daha çok heyecan uyandırmaktadır. Ulusal ve uluslararası boyutu olan bu yarışma hızla gelenekselleşme yolundadır" diye konuştu. 

Yarışmanın Türkiye etabına 212'si Türkiye'den, 16'sı Türkiye dışından 228 hikayenin katıldığını anlatan Ömeroğlu, projeye destek veren herkese teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından dereceye giren yazarlara ödüllerini Vali Güngör Azim Tuna, eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa verdi. Yarışmada; Emel Dinseven "Süt Kardeşim" adlı hikâyesiyle birinci, Muhammet Emin Gürdamur "Kırık Kalem" adlı hikâyesiyle ikinci, Caner Çaylak "Semud'un Torunları" ve Sevim Yakıcı "Peruze" adlı hikâyesiyle üçünçü oldu.




  • Yorum Yaz
    • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.