SAMSUN VALİSİ KAYMAKTAN ÖNEMLİ TRAFİK UYARISI

SAMSUN HABER Haber Girişi : 06 Mayıs 2019 20:43
SAMSUN VALİSİ KAYMAKTAN ÖNEMLİ TRAFİK UYARISI
Korna çalmak medeni toplumlarda olmayan bir durumdur. Toplumun kalkınmışlığı bir yerde bununla ölçülüyor. Siz kornaya basıyorsanız demek ki, halen daha geri kalmış toplum görüntüsü veriyorsunuz demektir.

SAMSUN VALİSİ OSMAN KAYMAKTAN ÖNEMLİ ÇAĞRI:


DÜĞÜN KONVOYLARI KALDIRILMALI


Samsun Valisi  Osman Kaymak, 06.05.2019 Perşembe günü saat 14.00’de Karayolu Trafik Haftası dolayısıyla Cumhuriyet Meydanında düzenlenen 4-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında kutlanacak olan ‘Karayolu Trafik Haftası’ açılış törenine katıldı.


Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, “Ulaşım, trafik, trafik kazası birbirine zincirleme bağlı ve uygar yaşamın vazgeçilmez öğelerinden birisidir. Trafik tüm dünyada büyüyen bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle uluslararası 10 yıllık ‘Trafik Kalkınma Eylem Planı’ düzenlenmiştir. Trafik kazaları açısından ülkemiz dünya devletleri arasında 5. sırada yer almaktadır. İçişleri Bakanlığımızın trafik ile ilgili almış olduğu çeşitli trafik tedbirleri ile 2019 yılı ‘Yaya Öncelikle Trafik Yılı’ ilan edilmiştir. Bu kapsamda ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ projesi hayata geçirilmiştir. Bu projede sürücü ve yayaların çok dikkatli ve duyarlı olmaları gerekmektedir. Işıklı kavşaklarda ışıklara uyulması, ışıksız kavşaklarda ise kontrollü geçiş ve yayaya geçiş üstünlüğü tanınmalıdır. Trafikte her şey devletten beklenilmemelidir. Hepimizin bu konuda duyarlı olması ve herkesin kendine düşen görevi yapması gerekmektedir.” dedi.


İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, 2019 yılının yaya öncelikli trafik yılının ilan edilmesi ile birlikte yaya ve okul geçitlerindeki geçiş hakkının yanlış algılandığı ve bu durumun kazalara ve istenmeyen durumlara yol açtığını ifade ederek, “Bu yanlış algılamanın ve meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla vatandaşlarımızın yaya ve okul geçitlerinde daha duyarlı davranmaları, araç sürücülerinin ışıksız okul ve yaya geçitlerinde önceliği ve ilk geçiş hakkını yayalara vermeleri, yayaların ise ışıklı kavşaklarda kendilerine kırmızı ışık yanıyor ise bu ışıklara uymaları gerekiyor.'' diye konuştu.


İlimizdeki ve ülkemizdeki trafikle ilgili duyarlılığı artırmaya çalışıyoruz diyen Valimiz Sayın Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Karayolu Trafik Güvenliğine dikkatleri çekmek, toplumun her kesiminde bu konuda duyarlılığı artırarak kurallara uyma bilincini geliştirmek ve bu sayede kazaların azaltılmasını sağlamak amacıyla her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Karayolu Trafik Haftası kapsamında bir araya gelmiş bulunmaktayız. Ülkemizde olduğu gibi Samsun İlimizde de artan nüfus ile birlikte taşıt ve sürücü sayısında artış meydana gelmiştir. İlimizde kayıtlı 360.000 araç ve 476.000 sürücü bulunmakta olup bu durum özelde ilimizin, genelde ise çağımızın en önemli konularından birisinin trafik güvenliği olmasına sebep olmaktadır. O yönüyle bu ‘Karayolları Trafik Haftası’nı önemsiyoruz.” dedi.


 Bu çerçevede ‘Öncelik Yayanın’ sloganıyla yayalara geçiş üstünlüğü veren projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Osman Kaymak, "Bu proje sayesinde 2019 yılının ilk dört ayında yapılan kontrollerde, trafik kazalarında %30 azalma görülmüştür. Bundan dolayı duyarlı olan bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Samsun’da önemli bir sorunu da dile getirmek istiyorum. Arkadaşlar, yapılan düğün konvoylarında hem korna çalınmakta hem de bu konvoylar sayesinde trafik aksamakta ve tehlikeye düşürülmektedir. Korna çalmak medeni toplumlarda olmayan bir durumdur. Toplumun kalkınmışlığı bir yerde bununla ölçülüyor. Siz kornaya basıyorsanız demek ki, halen daha geri kalmış toplum görüntüsü veriyorsunuz demektir. O yönüyle lütfen buradan bütün sürücülere sesleniyorum. Arkadaşlar artık çok mecbur kalmadıkça, lütfen kornalara basmayalım.” şeklinde konuştu.


DÜĞÜN KONVOYLARI KİMSEYİ RAHATSIZ ETMEMELİ


Vatandaşımızdan ikinci çağrımızın da bu düğünlerdeki konvoyların kaldırılması olduğunu ifade eden Vali Osman Kaymak, “Bakın siz mutlu olmak ve mutlu bir birliktelik yaşamak için düğün yapıyorsunuz. Biz sizlere mutluluklar dilemek istiyoruz. Biz evimizin önünde otururken, çocuğumuz sınavlara hazırlanmak için evde ders çalışırken siz konvoyunuzla büyük bir gürültü çıkararak bizleri rahatsız ederek geçiyorsunuz. Bu sebeple ben sana dua edecek yerde beddua ediyorum. Sana mutluluk dileyecekken, sana beddua diliyorum. O anlamda lütfen buradan Samsun’da sesimizin ulaştığı herkese artık bu düğün konvoylarına mümkün olduğu kadarıyla son verelim diyorum. Bu konvoyları da yapacaksak da kimseyi rahatsız etmeden çok kısa ve gürültüsüz bir şekilde yapalım diye düşünüyorum.” dedi.


Her hafta güvenlik kuvvetlerimiz ile bir araya gelerek ilimizdeki asayiş olaylarını masaya yatırdıklarını ve trafik konusunu da önemle takip ettiklerini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Her trafik kazasının analizini yapıyoruz. Bu kazada sürücü hatası mı yoksa yol hatası mı oldu diye, nerede bir hata var bütün bunları masaya yatırıp tartışıyoruz. Tabiki, burada daha çok sürücülerin hataları öne çıkıyor. Bu nedenle ülkemizde trafik kazalarında birçok ölümler ve sakatlıklar yaşanmaktadır. Yürürken, karşıdan karşıya geçerken, araç kullanırken tüm trafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım. Bu programı düzenleyen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, bütün vatandaşlarımızı trafik konusunda daha duyarlı davranmaya, karşılıklı saygı çerçevesinde belirlenmiş kurallara azami ölçüde riayet etmeye davet ediyor, kazasız günler temennisiyle tüm vatandaşlarımızın ve görevlilerimizin ‘Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası’nı kutluyor, hepinize kazasız günler diliyorum.” diye konuştu.


Konuşmaların ardından trafik konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine Vali Osman Kaymak ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından okullar arası ‘trafik’ konulu şiir yarışması dalında birinci olan Samsun Bil Okulları Orta Okulu öğrencisi Kayra Koç, ‘Yol Verin’ adlı şiirini okudu.


Ardından Vali Osman Kaymak, trafik haftası nedeniyle kamuoyunun dikkatini trafik olgusuna çekmek ve trafik ile ilgili halkımızı bilgilendirmek amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan stantların açılışını yaparak, protokol üyeleriyle birlikte simülasyon aracında emniyet kemerinin uygulamalı olarak tanıtımını izledi.


Daha sonra kurum ve kuruluşlar tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda hazırlanan stantları gezen Vali Osman Kaymak, kurum ve kuruluş yetkililerinden bilgi aldı.


Törene ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal Ağaoğlu,  kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.