• İHSANBAŞKAN

SAMSUN BİL KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ FATMA ÇAVUŞUN KABRİNDE

SAMSUN HABER Haber Girişi : 17 Mart 2018 18:51
SAMSUN BİL KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ FATMA ÇAVUŞUN KABRİNDE
Samsun Bil Okulları Öğrencileri 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Milli Mücadele Kahramanı Fatma Çavuşun 19 Mayıs İlçesine Bağlı Dağköy'de bulunan kabrini ziyaret ederek dua okudular.
SAMSUN BİL KOLEJİ ÖĞRENCİLERİ FATMA ÇAVUŞUN KABRİNDE 

Samsun Bil Okulları Öğrencileri 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Anma Günü dolayısıyla Milli Mücadele Kahramanı Fatma Çavuşun 19 Mayıs İlçesine Bağlı Dağköy'de bulunan kabrini ziyaret ederek dua okudular. 

Fatma Çavuşun Hayatını Dinlediler

Öğrenciler ellerinde bayraklarıyla önce Milli Mücadele Kahramanı Fatma Çavuşun giderek burada dua ettiler. Daha sonra Milli Mücadele Kahramanı Dağköylü Fatma Çavuş atma Çavuş kitabının yazarı Arş. Yazar Ahmet Seven Fatma Çavuş'un hayatı ve mücadelesi hakkında öğrencilere bilgi vererek araştırma eseri olan Fatma Çavuş kitabını imzalayıp hediye etti.  
Kahramanlık şiirlerini okudular

Öğrenciler ve öğretmenleri kabristanlıkta bulunan Fatma Çavuşun heykeli önünde Çanakkale ile ilgili olarak yazdıkları şiirleri yorumladılar. Ardından da okul idareci-öğretmen ve öğrenciler hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Öğrenciler Fatma Çavuşun hemşehrileri olan Dağköylüler tarafından sevinçle karşılandılar. 

Fatma Çavuş (Yalçın) kimdir?


1897 yılında Dağköyde doğdu. Babasının adı Ali annesini adı Selime’dir. Hüseyin, Behiye, Elif ve Ahizar olmak üzere 5 kardeştirler. 1963 yılında yine bu köyde vefat etti. Eşi Hasan Bircan (1887) seferberliğe gidip bir daha dönmemiş, vefat tarihi kayıtlarda 23. 03. 1916 olarak yer almıştır.


Milli Mücadele yıllarında Türk köylerini basan Rum Çetelere karşı çetin mücadeleler vermiştir. Bu mücadele esnasında köyde eli silah tutan kadın ve çocuklara taktikler vererek vatan savunmasında yerini almıştır. Rum çetelerinin baskınları esnasında köyde parola sisteminin kullanılmasını sağlamıştır. Cesareti ve Türk kadınına yakışır kahramanlığı sayesinde bölgedeki çetelerin korkulu rüyası haline gelen Fatma Yalçın savunmada gösterdiği üstün başarılar sayesinde halkın daha fazla zayiat vermelerini de önlemiştir. 


Parola bilmediği için farkında olmadan annesinin de bu baskınlar esnasında vurulduğu söylentileri yaygındır. Annesi Selime Yalçın’ın (54) vefatı nüfus kayıtlarında 06.11.1922 olarak geçmektedir.


Kahramanlıkları TBMM tarafından da duyulan Fatma Yalçın Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Çavuşluk unvanı verilmek üzere Ankara’ya davet edilmiş ancak günün şartlarına göre gidememiştir. 


Ölünceye kadar bir daha evlilik yapmamış olan Fatma Çavuşun çocuğu olmamıştır.


Uzun yıllar Samsun’da düzenlenen Milli Bayramlara at sırtında katılmış, hayatında iken Samsun Valiliği tarafından görevlendirilen resmi kişiler tarafından ziyaret edilmiştir. 


Vefat edinceye kadar Dağköy’de tek başına hayat süren Fatma Çavuşun kabri yine bu köydedir. Son yıllarda hayatının medyada yaygınlık kazanmasıyla etkisi artan ve Milli kahramanlarımız arasında duyulmaya başlanan Fatma Çavuşun ismi çeşitli eğitim kurumlarına verilmeye başlanmıştır.


Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kabrinin yanına anıt heykeli yapılmış olup kabri özellikle Milli Bayramlarda çok sayıda vatandaşımız tarafından ziyaret edilmektedir


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.