Ramazana Veda Ederken

Celalettin TUTKUN
Eğitimci -Yazar

KADİR GECESİNİN HATIRLATTIKLARI

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1. "Doğrusu, Biz, onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin?

3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

Bazı günler bazı günlerden, bazı geceler diğerlerinden daha özeldir. Ne zaman Kadir gecesi tüm aydınlığıyla ufkumuzu doldursa içimde Ramazana veda edecek olmanın hüznünü yaşarım.

Şefkatli bir babanın çocuğu için aldığı hediyeyi saklayıp da sonra çocuğun hediyeyi merak içerisinde aramasına ve bulduğunda yaşadığı mutluluğa benzetirim bu geceyi. Çünkü Kadir gecesinin hangi gecede olduğu saklıdır. Ramazan ayında aranması tavsiye edilmiş, Ramazan ayının son on gününde yer almasının daha büyük bir ihtimal olduğunu söylenmiştir. Bu son on günün 21. 23 gibi tek gecelerinde olma ihtimalinin yüksek olduğu ifade edilmiş ama ramazanın 27. Gecesinde olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilmiştir.

Ramazan ayının 27. Gecesi olarak idrak ettiğimiz bu kutlu gece mübarek üç ayların ve çepeçevre bizi kuşatan rahmet ayı ramazanın biteceğinin de bir habercisidir adeta.

Bu yazıyı bir kadir gecesinde kaleme alıyorum. Takvimler üç gün sonrasının arife bir sonraki günün de bayram olacağını gösteriyor.

Tarihsel süreç içerisinde baktığımız zaman Kadir gecesi bizlere; kâinat kitabının ezelî bir tercümesi olan Kur'an-ı Kerimin bu gecede dünya semasına, insanlığa sunulmasını hatırlatıyor.

Cebrail'in vahiy yoluyla peygamberimize ilk vahyi indirmesini âlemlerin efendisinin ve insanlığın "oku" emrine muhatap olmasını hatırlatıyor.

Ve sonrasında 23 yıllık sürede ayet ayet, sure sure indirilişini ve 14 asır boyunca insanlığa rehberlik eden yüce kitabımızın bizlere takdim edilişini hatırlatıyor.

Bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilen bu gecenin, seksen küsur yılda kazanabileceğimiz ecir ve sevabı bir gecede elde etme bahtiyarlığına ermemiz için rabbimizin bize verdiği bir hediye olduğunu hatırlatıyor.

Meleklerin ve Cebrail'in Allah'ın izniyle her iş için dünya semasına arka arkaya inmesini hatırlatıyor.

Kullarına karşı çok merhametli olan rabbimizin kendisine dua eden, sığınan kullarını geri çevirmeyeceğini hatırlatıyor.

Nice manevi hazların yaşandığı, günahların af olunduğu, gözyaşlarının Ceyhun edildiği bu gece özümüze dönmemizde bir başlangıç noktası olsun.

Kadir gecenizi kutlar, şimdiden hayırlı bayramlar dilerim.

Affedilenlerden olmamız dua ve temennisiyle?

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.