PEHLİVANLARIN KISMETLERİ ÇAYIRDA KİSPETLERİ SAMSUN'DA

SAMSUN HABER Haber Girişi : 18 Nisan 2019 22:04
PEHLİVANLARIN KISMETLERİ ÇAYIRDA KİSPETLERİ SAMSUN'DA
Er meydanlarında güreşen pehlivanların kispetleri Samsunlu kispet ustası Uğur Kesenin ellerinden çıkıyor.
Er meydanlarında güreşen pehlivanların kispetleri Samsunlu kispet ustası Uğur Kesenin ellerinden çıkıyor.

Kesen er er meydanlarında mücadele veren pehlivanlara kispet dikerek hayatını kazanıyor.    13 yıldır kispet diktiğini söyleyen Kesen bu mesleği ,Çanakkale'nin Biga ilçesinde 43 yıldır aralıksız bu işi yapan 74 yaşındaki İrfan Şahin'den öğrenmiş.

Yılda ortalama 800 kispet diktiğini ifade eden Uğur usta fiyatların pehlivanların kilosuna göre değiştiğinide söyleyerek  25 kilo ile 120 kilo arasındaki pehlivanlar için hazırladığımız kispetlerin fiyatlar 200 ile 500 lira arasında değişiyor  dedi. 


Kispetin eskiden manda derisinden üretildiğini ifade eden Kesen, "Eski pehlivanların kiloları 150 ile 200 kiloyu bulabiliyordu. Ortalama bir kispet 8 kilo ağırlığındaydı. Kispet şimdi dana derisinden yapılıyor ve ortalama ağırlığı 1.5 ile 2 kilo arasında değişiyor. Kasnakları kalın deriden yapıyoruz. 3 kat deri kullanıyoruz. Bacak arası, yumuşak deriden yapılıyor. Bacakların kesimi yapıldıktan sonra elle nakışlarını yapıyoruz. Bir kispeti ortalama 3 günde tamamlayabiliyoruz. Kispetin sağlam olması lazım. Çünkü güreş sırasında yırtılırsa pehlivan yenik sayılabiliyor" diye konuştu.  


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.