• İHSANBAŞKAN

OMÜ İLİM SANAT ve KÜLTÜR EVİ AÇILDI

SAMSUN HABER Haber Girişi : 30 Eylül 2019 21:33
OMÜ İLİM SANAT ve KÜLTÜR EVİ AÇILDI
Samsun şehir merkezinde bulunan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından restorasyonu tamamlanan İlim, Sanat ve Kültür Evi törenle hizmete açıldı.

OMÜ İLİM SANAT ve KÜLTÜR EVİ AÇILDI


Samsun şehir merkezinde bulunan ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından restorasyonu tamamlanan İlim, Sanat ve Kültür Evi törenle hizmete açıldı.


Kültür ve Sanatseverleri bir araya getirmeyi amaçlayan İlim, Sanat ve Kültür Evi açılış törenine; Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven, OMÜ Öğrenci Konseyi ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.


“Bu kurum sanatla iç içe olacak”


Törende konuşan proje yürütücüsü Prof. Dr. Metin Yılmaz, “Böyle hayırlı ve mutlu günlerde burada olmak bizleri fazlasıyla mutlu etti.  Bu yapıtın ortaya çıkması, şehrimize enerji katacağını düşünüyoruz. Fikir dünyasının bir araya gelip, her türlü konuyu müzakere edebileceği, sanatla fikrin iç içe olacağı bu kurumu Üniversitemiz adına bugün hizmete açacağız. Açılışımıza katılan herkese sonsuz teşekkür ederim.” dedi.


Şehir-Üniversite buluşmasının odak noktası olacak


Ülkemizde bulunan değerlerin korunmasının altını çizen Rektör Bilgiç, “Biz millet olarak üzerinde yaşadığımız vatan toprakları için canımızı seve seve veririz fakat onun üzerindeki değerleri koruma konusunda başarılı sayılmayız. Nice tarihi varlığımız ve kültürel değerimizin bir çırpıda yok edilip gittiğini biliyoruz. Bu nedenle az da olsa bir takım tarihi eserin, kültürel varlıkların geleceğe taşınması konusunda üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bu eserin Üniversitemize kazandırılmasında emeği geçen herkesi minnet ile anmak gerekiyor.  Bu İlim, Sanat ve Kültür Evinin, Üniversitemize kazandırılmasında mülk sahibinin gayretleriyle birlikte o zaman Rektör olan Sayın Prof. Dr. Hüseyin Akan hocamızın bu konuda ki kararlılığını biliyoruz. Hem mülk sahibine hem de Hüseyin Hocamıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Göreve geldiğimizde binanın restorasyonu biteli bir yıl kadar olmuştu. Biz de buranın hem Şehir-Üniversite buluşmasının odak noktası olsun hem de buradaki etkinliklerle, Üniversite mensuplarımıza, öğrencilerimize ve halkımıza yararlı olacak öğrenimler gerçekleşsin istedik.” ifadelerine yer verdi.


“Bu yapı, tarihten yok olup giden eserlerin sızısını hatırlattı”


Samsun’da tarihi yapıtların artırılmasına değinen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Böylesine özel bir açılışta bulunmak kişisel olarak beni çok mutlu etti. Burası, birçok şeyi anlamlandırıyor. Bu yapı, Ülkemizin en köklü üniversitelinden biri olan Ondokuz Mayıs Üniversitemiz ile gençlerimizi ve halkımızı, sanat, ilim ve kültür açısından bir araya getirme mekânı olacak. Böyle anlamlı yapıtlar, tarihten yok olup giden eserlerin sızısını bizlere hatırlatmış oldu. Samsun’da ilim, sanat ve kültür alanında yapılacak bazı düzenlemelerimiz olacak. Bu çalışmaları, şu anda açılışını yapacağımız esere de katkı sağlayacak.” diye konuştu.


“İyi yetişmiş sanatçılar yetiştirip, ortaya koydukları eserleri korumalıyız”


Ortaya konan eserlerin korunması gerektiğini vurgulayan Eski Sağlık Bakanı ve Samsun Milletvekili Dr. Ahmet Demircan, “Güzel bir vesileyle bugün bir aradayız. İlim, sanat ve kültür deyince, bir milletin hatta insanlığın önemli bir meselesini gündeme getirmiş oluyoruz. İnsan, yeryüzünü anlamlı kılan değerli bir varlıktır. Sanat, insanın yaptığını güzel yapması ve güzeli arayışı ile ortaya koyduğu eserlerdir. Bilmeden, öğrenmeden ve öğretmeden bir şeyi güzel yapma şansımız yoktur. Milletimiz, tarih boyunca özgürlüğünü elinde tutmuş, özgürlüğün gerektirdiği ortamları sağlamış ve bizlere büyük miraslar bırakmıştır. Bulabildiğimiz eserleri yaşatmakla, kaybettiğimiz sanat eserlerimizi acısını dindirebiliriz. Fakat asıl teselliyi, iyi yetişmiş sanatçılar yetiştirip, ortaya koydukları eserleri koruyarak bulacağız.” sözlerine yer verdi.


Protokol konuşmalarının ardından İlim, Sanat ve Kültür Evi’nin resmi açılışı gerçekleştirildi.  Açılışın ardından heyet, yapı içerisinde bulunan hüsn-ı hat, tezhip ve ebrû eserlerinden oluşan ‘Klasik Türk İslam Sergisi’ni inceleyerek yetkilerden bilgi aldı. Sergide eserleri yer alan Doç. dr. Fatih Özkafa ve hattat Ferhat Kurlu'ya teşekkür edilerek fidan sertifası sunuldu. 


OMÜ İlim, Sanat ve Kültür Evi açılış töreni ‘Klasik Türk Müziği Dinletisi’ ile son buldu.


OMÜ İlim Sanat ve Kültür Evi İlkadım-Ulugazi Mahallesi Hakkıbey Sokak No: 12'de hizmet verecek. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.