Muhasebeye davet

Düğünlerinize bakın. İslam ölçülerine göre gerçekleşen kaç düğün gösterebilirsiniz?  Müslümanın düğününde alafranga çalgı, Fransız dansı, Pasta kesimine kadar Batı'dan gelen adetler?Onlarda aynısını yapıyor. Farkınız nerede?

Gösteriş kültürü yaygınlaştı. Müslümanın gardırobunda en az 20 takım elbise bir o kadar ayakkabı 100 gömlek 200 kravat? Giyimde tavus, lakırdıda papağandan farkı ne? Gardırop Müslümanlığı?Kalkmış Hz. Ömer adaletini anlatıyor. Hakaret gibi bir şey.  Sen konuşmuş gibi onlarda dinlemiş gibi yaparlar hepsi bu.

Tarihe bakın bütün felaketlerin öncesinde lükse kapılmak gibi bir sessizlik dönemi vardır. Müslümanın başına başkaları gibi yaşamadan imtihan gelmez. Roma çılgınlarını hatırlarsınız. Yerler doyarlar parmak basarlar boşaltırlar tekrar yerlermiş? Sosyal medyada yediklerini teşhir edenlerin bunlardan farkı ne? Şimdikiler yerler doyarlar sosyal medyada yayarlar? Anlatılanlar kulak zarından öte geçmiyor. Boşuna değil.

Selamı bile menfaati varsa veriyor. Menfaati olmayana selam da yok. İşim düşer mi düşmez mi pazarlığı yapıyor. İhtimal varsa yaklaşıyor. Kulun kalbinden geçeni Allah bilmez mi?

Camilerde cemaatle namaz kılmaya teşvik ediyoruz. Cami ve cemaat. Cemaatle namaz kılmanın yerini toplu veya birlikte namaz kılma anlayışı aldı. Dikkat edin cemaatle kılınmıyor, birlikte yani toplu kılınıyor. Birbirinin derdiyle dertlenmeyen, aynı safta yan yana namaza durup birbirini tanımayan hatta tanımak istemeyen sokakta görseler selam vermeyenlerden cemaat mi olur? Olmaz. Öyleyse bunun adı cemaatle namaz değil, bir araya gelerek toplu namazdır. Bu millet toplu namazı öğrendi fakat cemaatle namaz kılmayı öğrenemedi.

İslam kardeşliği ifadesini de işportaya düşürdüler. Aslında neye dokunsalar değerini kaybediyorlar. Değeri kaybolan kaynağın aslı değil, insanın kendisidir. Lafa gelince kardeşlik, işe gelince kalleşlik başlıyor. Müslüman kardeşle öz kardeş arasındaki fark nedir? Ölçülere göre İslam Kardeşliği daha da ehemmiyetlidir. Hızlı bir şekilde kavramların manalarından uzaklaşılıyor. Manasını yitiren kelime posadan ibarettir. Ne çare ki kabuktan öze inilemiyor.

Eskiden misafirlikler vardı. Mefkûreler konuşulurdu. Hayırla otur, hayırla konuş, hayırla sükût et, hayırla kalk metodu işlerdi. Peki ya şimdi. Varsa yoksa ev arsa araba tatil yemek içmek?Kadınlarda erkeklerden farklı değil. Onlardan dizilerden, eşyalardan yani çatal bıçak kaşık vs. söz ediyor. Evin çocukları zaten ortada görünmüyorlar. Çünkü misafirliklerden nefret ediyorlar. Misafirlikleri aslından uzaklaştırdılar. Tabi bunun bir de öncesi var. Gün boyu süren hazırlık evresi.

Misafirlik deyince evlere yani ocaklara misafir olmak vardı. Batı kültürü orada da devreye girip restini çekiyor. Ev yerine birbirlerini restoranlarda ağırlıyorlar. Tam bir cıvıklık. Ev demek sıradan bir mekân değildir. O ocaktır, başlıbaşına bir kültürdür. Ruh sıcaklığıdır.  Eskiden evlere girilince huzur bulunurdu. Şimdi evlerin dışında aranıyor.

Batı kültürüyle beslenen bir bedenden Müslümanca tavırlar beklenebilir mi? Kayada bitki yetiştirmek gibi anlamsız bir şey. 

Etiketler : Muhasebeye davet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.