• İHSANBAŞKAN

MERZİFON'DA EV KADINLIĞINDAN İŞ KADINLIĞINA

EKONOMİ Haber Girişi : 08 Eylül 2019 12:22
MERZİFON'DA EV KADINLIĞINDAN İŞ KADINLIĞINA
Amasya'nın Merzifon ilçesinde ev hanımı Hanife Ay, bir zamanlar evinin mutfağında yaptığı marmelatları kurduğu işletme ile Türkiye'nin bir çok iline satmaya başladı.
MERZİFON'DA EV KADINLIĞINDAN İŞ KADINLIĞINA 

Amasya'nın Merzifon ilçesinde ev hanımı Hanife Ay, bir zamanlar evinin mutfağında yaptığı marmelatları kurduğu işletme ile Türkiye'nin bir çok iline satmaya başladı.

Evli ve iki çocuk annesi Hanife Yay (57) yaptığı açıklamada, evinde yaptığı pekmez ve marmelatların beğenilmesi ve talep görmesi üzerine 2009 yılında bir üretim atölyesi kurduğunu söyledi.
 
100. Yıl Sanayi Sitesi'nde kurdukları işletmede ürettikleri marmelat ve pekmezlerin kısa sürede beğenildiğini anlatan Yay, ''Ürünlerimizi İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa, Antalya, ve Amasya başta olmak üzere bir çok ile gönderiyoruz. Bunun dışında yurt dışına da ürün göndermek için Mısır'a numune gönderdik. Orta Doğu ve körfez ülkelerinden de talep alıyoruz. Bu ülkelere de ürün göndermek istiyoruz''dedi.

Tek sermayem pekmez ve marmelat yapımıydı
Tek sermeyesinin annesinden öğrendiği pekmez ve marmelat yapımı olduğunu dile getiren Hanife Yay, şunları kaydetti:
 
2-081.jpg

''Bahçeli evimizde pekmez ve marmelat yapımını annemden öğrendim. Evlendikten sonrada yapmaya devam ettim. Pekmez ve marmelatları ev ziyaretlerinde eş ve dosta hediye olarak götürürdüm. İnsanların beğenisi beni çok mutlu ediyordu. Yaptığım ürünleri iş yerleri de almaya başladı. Taleplerin arması benim iş hayatına atılmamı sağladı. Eşimin karşı çıkmasına rağmen bu işe ısrarla başladım. Farklı ürünler üreterek ürün yelpazesini genişlettim.
 
 
Tamamen aile şirketiyiz. Eşim kızım ve oğlum da bana destek oluyor. Yaklaşık 100 metre karelik kapalı bir alanda günlük 500 kilonun üzerinde üretim yapıyoruz ve 10 kişiye istihdam sağlıyoruz. Hedefimiz üretim kapasitemizi kaliteyi bozmadan arttırmak ve taleplere cevap verebilmek için seri üretime geçmek. En büyük hedefim ise kaliteden ödün vermemek.''
 
3-075.jpg
 
Şeker hastaları için diyet ürünler

Katkılı ürünlerin tüketilmemesi doğal ve katkısız ürünlerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Yay, ''Bizim içimiz rahat. Ürettiğimiz ürünler doğal. Artık insanlar bilinçli doğal ürünlere rağbet ediyo. Bizim bu konuda en önem verdiğimiz doğal ve hijyenik ürünler üretmek. Bu nedenle ürünlerimiz ev yapımı tadında doğal ürünlerdir. Kadın eli değdiği zaman iş daha hijyenik ve daha güzel oluyor.
 
4-059.jpg
 
Bizim üretiğimiz ürünü 2 yaşındaki çocuk da 70 yaşındaki biri de yiyebilir. Ürünlerimizde en ufak bir katkı maddesi yok, doğal ürünler''diye konuştu.

Merzifon'un kuşburnusu ile meşhur olduğunu kaydeden Yay, ''Kuşburnu ve kızılcık marmelatı ile pancar, elma, kızılcık, yaban eriği, ayva, andız ve keçiboynuzu pekmezi üretiyoruz. Geleneksel ürünlerin dışında aynı zamanda şeker hastaları için diyet ürünlerimiz de var'' diye konuştu.
 
Eşi, çocukları ve akrabalarına iş imkanı sağladı

Hanife Yay'ın eşi Adnan Yay (59) ise eşinin ısrarı üzerine marmelat ve pekmez üretimine başladıklarını bu gün talebe cevap vermekte zorlandıklarını söyledi. Emekli olduğunu anlatan Adnan Yay, kızı Melek(33) ve oğlu Sebehattin'in de (34) pazarlama ve muhasebe bölümünde çalıştığını, diğe çalışanlarının da yakınları olduğunu kaydetti. Yay, üretim kapasitelerini arttırmaya yönelik çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi.


Etiketler : MERZİFON
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.