McDonald's Kırım'da kepenk kapattı

DÜNYA Haber Girişi : 05 Nisan 2014 11:18
McDonald's Kırım'da kepenk kapattı
Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kırım'daki çalışanlara Ukrayna'daki herhangi bir McDonald's restoranında çalışmaları için teklif götürüleceği kaydedildi.
Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kırım'daki çalışanlara Ukrayna'daki herhangi bir McDonald's restoranında çalışmaları için teklif götürüleceği kaydedildi.

GEREKÇESİ

Açıklamada, "Elimizde olmayan teknik nedenlerden dolayı Kırım'ın üç büyük şehri Simferopol, Sivastopol ve Yalta'daki şubelerimizi kapatmak zorunda kaldık. İleride yarımadaya dönmeyi umuyoruz"denildi.

Kırım'daki McDonald's zincirinin kendi iradesiyle mi, yoksa yerel yönetimin baskısıyla mı böyle bir karar aldığı netlik kazanmadı. McDonald's Sovyetler Birliği'ne giren ilk fast food zinciri olmuştu.

31 Aralık 1990 tarihinde Mihail Gorbaçov'un özel izniyle Moskova'nın ünlü Puşkin Meydanı'nda açılan ilk şubenin önünde Lenin mozolesinden çok daha uzun kuyruklar oluşmuştu.

McDONALD'S'IN OLDUĞU ÜLKEDE SAVAŞ ÇIKMAZ(!)

Demokrasiyle yönetilen ve belli bir refah seviyesine ulaşmış ulusların savaşa girmeyeceğini öne süren Uluslararası İlişkiler kuramına 'Demokratik Barış Teorisi' deniyor.

"McDONALD'S VARSA SAVAŞ YOK"

ABD'de yayımlanan The New York Times gazetesinin Pulitzer ödüllü ünlü köşe yazarı Thomas L. Friedman'ın 1999 tarihli 'Lexus ve Zeytin Ağacı' kitabı şu görüşe yer veriyor: "McDonald's zincirinin bulunduğu iki ülkenin savaşa girdiği görülmedi."

KİTAP YAYINLANDI, SIRBİSTAN BOMBALANDI

Friedman teorisinde, McDonalds'ı istikrarlı ekonomik gelişmenin yarattığı orta sınıfın bir simgesi olarak okuyarak, toplumun bu tarz ülkelerde savaştan kaçınmak için baskı uygulayacağını öne sürüyordu. Fakat kitabın yayımlanmasından kısa süre sonra NATO uçakları Sırbistan'ı bombalamaya başladı.

YENİ BASKISI ÇIKTI YİNE SAVAŞ ÇIKTI

2000'de kitabının yeni baskısını hazırlayan Friedman bu sefer de bu tarz ülkeler arasında savaş çıksa bile kısa süreceğini iddia etti. Nitekim 2006 yılında İsrail ve Lübnan arasında savaş çıktı. 2008'de de Rusya-Gürcistan savaşı çıktı.

Friedman 'McDonald's'ın altın kemerleri konusundaki benzetmeyi esprili bir şekilde' yaptığını söylese de Demokratik Barış Teorisi, sıklıkla eleştirilere maruz kalıyor. Teoriye önemli bir ekleme yapan Friedman'a en önemli itirazlar yapısalcı realizmden geldi.

Ünlü kuramcı Kenneth Waltz'ın başını çektiği yapısalcı realistler savaşın devlet mekanizmalarının kararı olduğunu öne sürerek Demokratik Barış Teorisi'ni eleştiriyorlar.

Etiketler : McDonald's
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.