• İHSANBAŞKAN

Makedonya'da her eve Kur'an, Bayrak ve Türkçe Sözlük

DÜNYA Haber Girişi : 24 Aralık 2014 10:30
Makedonya'da her eve Kur'an, Bayrak ve Türkçe Sözlük
Davutoğlu, 'Makedonya'da ne kadar Türkçe konuşan hane varsa bir Türk bayrağı, Türkçe Kur'an-ı Kerim ve Türkçe sözlük vereceğiz' dedi.
Resmi temaslarda kapsamında Üsküp'te bulunan Ahmet Davutoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanlığında düzenlenen Büyükelçiler Konferansında konuştu. Makedonya'nın en kısa zamanda tam ismi ile tanınmasını umduğunu belirterek, Polonya gibi 127 sene beklemesine gerek kalmadan bu süreci atlatacağını umduğunu bildirdi. Davutoğlu, "Dün Türk STK'ları ile görüşürken parti temsilcilerimizle görüşürken bir talep geldi bize. Dediler ki bize Türk bayrağı gönderir misiniz, Türk bayrağına ihtiyaç var. Onun üzerine arkadaşlarıma talimat verdim. Ne kadar hane varsa Makedonya'da Türkçe konuşulan, her haneye bir bayrak, bir Türkçe mealli Kur'an'ı Kerim ve bir Türkçe sözlük hediye ediyoruz." şeklinde konuştu.

"HER HANEYE BİR BAYRAK, BİR TÜRKÇE MEALLİ KUR'AN'I KERİM?"

Makedonya'ya bir hediye ile geldiklerini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Ama madem ki buraya geldik bir hediye ile gelmemiz gerekir ki, bir hediyeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Dün Türk STK'ları ile görüşürken parti temsilcilerimizle görüşürken bir talep geldi bize. Dediler ki bize Türk bayrağı gönderir misiniz, Türk bayrağına ihtiyaç var. Onun üzerine arkadaşlarıma talimat verdim. Ne kadar hane varsa Makedonya'da Türkçe konuşulan, her haneye bir bayrak, bir Türkçe mealli Kur'an'ı Kerim ve bir Türkçe sözlük hediye ediyoruz. Takriben 30 bin dediler. Ne kadarsa illa soydaşlarımız olması gerekmiyor. Kim isterse her eve bir bayrak, bir Türkçe mealli Kur'an'ı Kerim ve Türkçe sözlük vereceğiz. Bu bizim taahhüdümüz. Bu al bayrağı vereceğiz ki bayramlarda Makedonya bayrağı ile balkonlarına assınlar. Yan yana iki dost bayrak dalgalansın her evde. Türkçe sözlüğü vereceğiz ki ilk Türkçe sözlüğü Kamus-ı Türki'nin yazarı Şemsettin Sami'nin bu diyarlarında herkes Türkçe sözlüğü doğrudan evinde bulundursun ve açabilsin.

Ve Türkçe mealli Kur'an'ı Kerim'le de o güzel Rabbimizin vahiyini hem aslından hem de Türkçe okuyabilsin. İnşallah bunları en kısa zamanda gerçekleştirebileceğiz. Ayrıca bugün bir teşekkür borçluyum. MATTO Makedonya Türkiye Ticaret Odası, bugün Sabah kahvaltıda onların taleplerini dinledim. Taleplerini sayın Gruevski'ye sayın İvanov'a da ilettim. O sırada bana güzel bir sürpriz yaptılar. Hediye yerine Türkiye'de fidan dikiyorduk, onlar ise hediye yerine 30 yetime burs vereceklerini ifade ettiler. Ben de 50'ye çıkmasını rica ettim, kabul ettiler. Şimdi burada MATTO yetkililerine ve diğerlerine öyle bir kampanya başlatalım ki Makedonya'da sahipsiz ve yetim, öksüz kalmasın bunun için ne gerekiyorsa yardım etmeye hazırız. Burada da ırk ayrımı olmaksızın ister Makedon, ister Türk ister Arnavut olsun yetim ve öksüz çocuklara dönük olarak bir yardım kampanyası başlatıyoruz. Bu da bu güzel bayramın vesilesidir. Bundan sonra da yurt dışında her yerde bu yetimlere daha önce de başlattığımız bu kampanyayı sürdüreceğiz. Ben bir kez daha sizlerle burada evlad-ı fatihanın torunlarıyla buluşmaktan, onlarla göz göze bakmaktan, onların gözlerinde Yunus Emre'nin manevi gözlerini, dillerinde Dadaloğlu'nun, Karacaoğlan'ın, Mehmet Akif'in güzel Türkçesini duymaktan, Yahya Kemal'i Üsküp'te anmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Allah bu emanete sahip çıkmayı bize nasip etsin, gelecek nesillerimizi Türkçemizden mahrum etmesin, doğduğu andan ölene kadar dinimizi, örfümüzü güzel dilimizle birlikte yaşatmayı nasip eylesin. Yahya Kemal'in ve Üsküp'ün o güzel emanetini ilelebet korumayı nasip etsin".
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.