• İHSANBAŞKAN

KÖYLERDE BİR DÖNEM DAHA KAPANIYOR

EKONOMİ Haber Girişi : 07 Mayıs 2014 18:43
KÖYLERDE BİR DÖNEM DAHA KAPANIYOR
Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' (KASDEP) ile artık yeni statü ile mahalle olan köylerdeki evlerde ahır olmayacak.
Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' (KASDEP) ile artık yeni statü ile mahalle olan köylerdeki evlerde ahır olmayacak. 

Proje kapsamında Gaziantep'te köy statüsünü kaybeden Işıklı Mahallesi'nde her ailenin hayvanlarının barındırılıp, sütlerinin pazarlanacağı Ortak Hayvan İşletmesi törenle açıldı. 

Her evde bir ahırın varlığının sona erdirildiği proje ile mahallede yaşayan 50 aileye yıllık 900 bin lira süt geliri sağlanması hedefleniyor. 

Öte yandan bazı köylüler ise ortak noktaların gelirlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Ayrıca Yeni Büyükşehir Yasası'na göre köylünün ahırı için emlak vergisi alınacak olması da vatandaşların tepkisine neden olmuştu.

'PAZARLAMA MÜMKÜN OLACAK'

İşletmenin açılışında konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata, yeni Büyükşehir Yasası ile eskiden köy olan mahallelerde bir takım değişiklikler yaşanacağını belirterek, "Yeni yasayla birlikte büyükşehir sınırları içerisinde olmanın bize getirdiği bir takım nimetler olduğu gibi mutlaka sorumluluklar ve külfetlerde olacaktır.

Bunlardan bir tanesi artık her evin altında bir ahır olmayacak, gelişi güzel yerlerde hayvancılık yapılamayacak. Dolayısıyla buradaki çalışma, bu konuda iyi bir örnek oluşturuyor. Köylerimizde genellikle her evde birkaç hayvan var ve bunlara 1-2 kişi bakıyor. Sütünü ve diğer ürünlerini istediği gibi değerlendirme şansı bulamıyor. Ama bu sistem ile yüzlerce hayvanın hem bakımı hem yem giderleri hem de burada elde edilen sütü pazarlanması mümkün olacak" dedi.

AMAÇ: ORTAK BAKIM

Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın ise mahallelerde artık yeni imara göre evlerin altında ahır olamayacağı ve yaşam koşullarının artık üst düzeyde olması için böyle bir projenin hayata geçtiğini ifade ederek, "Bundan sonra mahallelerimizde artık bu hayvanların dışarı çıkarılması, ortak işletmecilik yapılabilmesi modellerini araştırdık. 

Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında; köydeki hayvanların dışarı çıkarılıp böyle bir ortak işletmede yapılmasıydı ve burada ortak veterinerlik hizmetleri çerçevesinde hijyenik şartlar alınacaktı. Bunun dışındaki köydeki insanlarımız gerek çöp, gerek kötü kokulardan kurtulması için dışarıda belli bir yerin olması gerekiyordu. Bunu köylülerimize anlattık ve ilk ses bu mahallemizden geldiği için ilk projemizi de Işıklı Mahallesi'nde başlattık. Projemizin amacı köydeki vatandaşlarımızın hayvanlarını buraya getirip, ortak bakım ve ortak işletmesinin yapılmasıdır" diye konuştu.

50 AİLEYE 900 BİN LİRA SÜT GELİRİ SAĞLAYACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz ise yatırım programıyla 50 ailenin bütçesine 900 bin liralık süt geliri gireceğini belirterek şöyle konuştu:
"Işıklı Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifine, birinci etapta tahsis edilen 638 bin 792 liralık kredi ile 2 adet 200 başlık toplu ahır, işletme binası ve süt sağım ünitesi, süt soğutma tankı ve yem karma makinesi alımının gerçekleştirildi. İkinci etapta ise, 1 milyon 325 bin lira kredi ile 200 gebe düve temin edilerek 50 üyeye dağıtımı yapıldı. 50 çiftçi ailenin bütçesine canlı demirbaş artışı hariç yıllık 900 bin lira süt gelirlerinden dolayı katı sağlanacaktır."

Etiketler : AHIR
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.