Kirli paralar hastalık saçıyor

SAĞLIK Haber Girişi : 21 Temmuz 2012 20:18
Kirli paralar hastalık saçıyor
Elden ele dolaşan kağıt paraların üzerindeki mikroplar, menenjit ve zatürree gibi birçok ciddi hastalığa yolaçıyor.
 Elden ele dolaşan kağıt paraların üzerindeki mikroplar, menenjit ve zatürree gibi birçok ciddi hastalığa yolaçıyor.

Uzmanlar, paraların ortaya çıkardığı sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için şu önerilerde bulunuyor: “Para sayarken parmaklar, ağıza götürülerek ıslatılmamalı. Çocukların paraları ağızlarına götürme alışkanlığı engellenmeli. Paraların yiyecek ve içeceklerle teması engellenmeli. Para ile temas eden eller yıkanarak temizlenmeli. Para cepte değil cüzdan içerisinde taşınmalı.”

Kayseri Sağlık Müdürü Dr. İzzet Kavafoğlu, yaptığı açıklamada, günlük hayatta kullanılan birçok eşyanın taşıdıkları mikroplarla insan sağlığını tehdit ettiğini, sürekli olarak elden ele dolaşan kağıt paraların ise bu açıdan diğer eşyalara göre daha tehlikeli olduğunu belirtti. Toplumda el hijyeninin yeterli seviyede olmadığını, elle taşınan her türlü bakterinin paralar kanalıyla insandan insana bulaştığını kaydeden Kavafoğlu, şunları söyledi:

“Toplumumuzda el temizleme alışkanlığı yeterli seviyede olmadığı için kirli eldeki mikroplar kolayca paralara geçmekte, bu kirli paralar elden ele dolaşmakta, böylece kısır döngü içinde paraların taşıdığı mikroplar insan sağlığını tehdit etmekte. Çeşitli meslek gruplarından alınan 300 adet banknot üzerinde yapılan bir araştırma, kağıt ve metal paraların yüzde 81.7’sinin hastalık yapıcı bakteri taşıdığını ortaya koydu. Bu bakteriler menenjit ve zatürree gibi ciddi hastalıkların yanı sıra apselere, yaralara, idrar yolları enfeksiyonlarına ve septisemi gibi hastalıklara yol açmaktalar.”

Paralar üzerinde dışkıda bulunan bakterilerin de tespit edildiğini bildiren Dr. Kavafoğlu, “Özellikle kağıt paralar, kullanımında gerekli özen gösterilmediği için tedavüle çıktıktan yaklaşık 6 ay sonra yıpranmakta ve bu yıpranma paranın kirlenmesini de kolaylaştırmakta” dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Paraların ortaya çıkardığı sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için para kullanımının her aşamasında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Kavafoğlu, banknotların cüzdanda taşınmasının bu açıdan faydalı olacağını söyledi. Kavafoğlu, alınması gereken diğer önlemleri ise şöyle özetledi:

Para sayarken parmaklar, ağıza götürülerek ıslatılmamalı.

Paraları sayanken ıslak süngerler kullanılmalı, süngerler su yerine antiseptik sıvılar ile ıslatılmalı.

Çocukların paraları ağızlarına götürme alışkanlığı engellenmeli.

Paraların yiyecek ve içeceklerle teması engellenmeli.

Para ile temas eden eller yıkanarak temizlenmeli.

Özellikle kasap ve manav gibi meslek sahiplerinin para ile teması en aza indirilmeli, mümkünse para alışverişi ayrı kişiler tarafından yapılmalı.

Para cepte değil cüzdan içerisinde taşınmalı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.