İnternet bağımlıları doğruca doktora

SAĞLIK Haber Girişi : 28 Temmuz 2012 11:39
İnternet bağımlıları doğruca doktora
Ankara Numune Eğitimve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Doç. Dr. Tunçer Okay’ın, TBMM Bilişimve İnternet Araştırma Komisyonu’na sunduğu “İnternet Bağımlılığı” başlıklı raporda, bağımlı tanısı konulan kişilerin,madd
Ankara Numune Eğitimve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Doç. Dr. Tunçer Okay’ın, TBMM Bilişimve İnternet Araştırma Komisyonu’na sunduğu “İnternet Bağımlılığı” başlıklı raporda, bağımlı tanısı konulan kişilerin,madde bağımlılığına olan yatkınlığının psikiyatri kliniklerinde başlıca araştırma konusu olduğu kaydedildi.

Ruhbilimci Kimberly Young’un, bilimsel literatürde kabul gören “internet bağımlılığı kriterleri’’ne de yer verilen raporda, internet bağımlılığının en yaygın türleri arasında, pornografi tutkusunun ilk sıralarda yer aldığı görülürken, onumantık dışı oyun tutkusu, sosyalmedya aktiviteleri ve internet üzerinden alışveriş yapma ve kumar tutkusu izliyor. Haftada 8 ila 40 saat internete giren kişileri bağımlı olarak nitelendiren uzmanlar, bağımlılarının yüzde 50’sinde psikiyatrik rahatsızlık bulunduğunu öne sürüyor. Raporda, bağımlılığın erkeklerde görülme sıklığının kadınlardan 2 ila 3 kat fazla olduğunun tespit edildiği vurgulandı. İnternet Bağımlılığı’nın, fiziksel rahatsızlıklara da yol açtığı bildirilirken, sıklıkla görülen fiziksel rahatsızlıklar arasında obezite, sırt ağrısı ve postür bozuklukları ilk sırayı alıyor.

Kimberly Young’un “Patolojik internet kullanımı kriterleri:

  • İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş. (Sürekli olarak interneti düşünme)
  • İstenilen keyfi almak için, giderek daha fazla oranda internet kullanma ihtiyacı duyma.
  • İnternet kullanımının azaltılması ya da kesilmesi durumunda huzursuzluk ve kızgınlık.
  • Planlanandan uzun süre internette kalma.
  • Aşırı internet kullanımı nedeniyle aile, okul, iş ve arkadaş çevresiyle sorunlar yaşama, eğitim ve kariyeri tehlikeye atma, kaybetme.
  • Başkalarına (aile, arkadaşlar, terapist vb.) internette kalma süresi ile ilgili yalan söyleme.
  • İnterneti problemlerden kaçmak veya olumsuz duygulardan uzaklaşmak için kullanma.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.