HAYRETTİN İVGİN AŞIK RASİM GENCİ ZİYARET ETTİ

SAMSUN HABER Haber Girişi : 01 Ağustos 2019 18:22
HAYRETTİN İVGİN AŞIK RASİM GENCİ ZİYARET ETTİ
Halk araştırmacısı Yazar Hayrettin İvgin doğduğu Vezirköprü'de ziyaretlerde bulundu. İvgin Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim sadık Edis ve şairlerle birlikte Köprülü Mehmet Paşa Parkında bulunan Vezirköprülü Halk ozanı şair Aşık Rasim Genci ziyaret ett

HAYRETTİN İVGİN VEZİRKÖPRÜ'DE RASİM GENCİ ZİYARET ETTİ


Halk Bilimcisi Prof. Dr. Hayrettin İvgin memleketi Vezirköprü'de ziyaretlerde bulundu. İvgin Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis ve şairlerle birlikte Köprülü Mehmet Paşa Parkında kitap standı bulunan Vezirköprülü Halk ozanı şair  Aşık Rasim Genci ziyaret etti.  


İvgine ziyaretlerinde Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık EDİS, Prof. Dr. Hayrettin İVGİN, Başkan Yardımcısı Sefa SAFACI ile birlikte Bünyamin KIVRAK, Adnan ACI, Hatice Tarkan DOĞANAY, Reşat GÜMÜŞ, Tuba DEVRİM, Mümin ÜSTÜN'ün de aralarında bulunduğu Vezirköprülü şair, yazar, sanatçı grubu eşlik etti.


Vezirköprünün zengin bir kültür yapısı olduğunu ifade eden İvgin Rasim Gençten övgüyle söz ederek Genç Vezirköprünün yetiştirdiği önemli bir halk şairidir dedi. 


Hayrettin İvgin kimdir?

Hayrettin İvgin; Samsun ili Vezirköprü ilçesinde doğmuştur. Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünden 1966 yılında mezun oldu. AÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. İngiltere-Buckinghamshire'de faaliyetini sürdüren The Open University International Extension College'de uzaktan eğitim ve yaygın eğitim konusunda öğrenim gördü. (1975). Türkiye'de ilk Eğitim Teknoloğu unvanını alan uzaktan eğitim ve eğitim teknolojisi konusunda görev yapan onbeş kişiden biri olmuştur.

Çeşitli lise ve yüksek okullarda öğretmenlik, yöneticilik ve müdürlük yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığının çeşitli kademelerinde üst düzey yöneticiliklerde bulundu.

Eğitim, şiir, edebiyat, halk bilimi (folklor), halk edebiyatı, deneme, eleştiri, tanıtma, genel kültür, mitoloji, siyaset bilimi gibi konularda yayımlanmış 60 kitabı, bir bölümü bilimsel 2500'ü aşkın yazısı bulunuyor.

Yurt içi ve yurt dışında yapılan 250'yi aşkın ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bildiriler sunmuştur.

Yurtiçinde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından ödüllendirilmiştir.

Çok önemli uluslararası ödülün sahibi olmuştur. 2009 yılında "dünya edebiyatına büyük katkıları" gerekçesiyle kendisine, Rus Edebiyat Akademisince Moskova'da "Aydınlanma Fedakârı A. S. Puşkin Altın Madalya ve Edebiyat Ödülü" verilmiştir.

Rusya Federasyonu Yazarlar Birliği tarafından tespit edilen "Dünyada Saygın (Önemli) 500

Yazar" arasında değerlendirilerek  kendisine Moskova'da altın madalya ödülü ve diploma verilerek (2009) ödüllendirilmiştir.

Bazı ülkelerin ilimler akademileri, üniversiteleri ve bilim kuruluşları çeşitli zamanlarda kendisine; akademik üyelik, doktora, profesörlük ve konuk öğretim üyeliği payeleri vermiştir.

Azerbaycan Yazarlar (Yazıcılar) Birliğinin, Azerbaycan Âşıklar Birliğinin. Rusya Federasyonu Yazarlar Birliğinin asli üyesidir. Azerbaycan Türk Dünyası Araştırmaları Uluslararası İlimler Akademisinin ilmî şûra üyesidir. Azerbaycan Kütlevi İnformasiye Vesiteleri İşçilerinin Hemkârlar İttifakı (AzerKİVİHİ)'nin üyesidir.

Merkezi Ankara'da bulunan Dünya Söz Akademisi'nin Bilim Kurulu üyesidir. Yine merkezi Ankara'da bulunan Toplumsal Eğitim Akademisi'nin Akademi Yürütme Kurulu üyesidir.

Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesinin Fahri Konuk Öğretim Üyesidir.

TRT'de, özel radyo ve televizyon kuruluşlarında pek çok programda; konuşmacı, uzman, danışman, metin yazarlığı, prodüktörlük gibi görevler yapmıştır. Halen TRT'de yayımlanan "Derin Kökler" programının danışmanlığını yapmaktadır. TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği Repertuvar Kurulu'nun Üyesidir.

Bazı yazıları ve kitapları; diğer dillere (Çince, Rusça, Romence, İtalyanca, Fransızca, İngilizce, Almanca vb.) ve Türk lehçelerine çevrilerek yayımlanmıştır.

Hayatta pek çok projenin hazırlayıcısı ve uygulayıcısı olan Hayrettin İVGİN, evli ve 2 çocuklu olup Fransızca bilmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.