• İHSANBAŞKAN

G-20 Liderler Zirvesi Antalya'da gerçekleşiyor

DÜNYA Haber Girişi : 15 Kasım 2015 20:40
G-20 Liderler Zirvesi Antalya'da gerçekleşiyor
Zirvenin Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleşmesi dolayısıyla oturuma yönetici olarak katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun açılış konuşmasını yaptı.

"Küresel Ekonomide 2008'den Bu Yana Kısır Döngüden Kurtulamadık"


G-20 Liderler Zirvesi kapsamında 'Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri' başlıklı çalışma oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, atılan tüm adımlara rağmen istenilen ölçekte güçlü bir küresel ekonomik performansa ulaşılamadığına dikkat çekerek, "Bu yıl tam toparlanma başlamışken, bu sefer de gelişmekte olan ülkelerde bir yavaşlamaya şahit oluyoruz. Küresel ekonomideki yavaş toparlanmanın yanı sıra, finansal piyasalardaki belirsizlikler, yeni risklere işaret ediyor. Bu belirsizlik ve risklere, son dönemde bazı bölgelerde ortaya çıkan siyasi gerginlikler de eklendi" dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da süren G-20 Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen 'Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri' başlıklı çalışma oturumuna katıldı. Oturum, "Kalkınma ve İklim Değişikliği' konulu çalışma yemeğinden sonra verilen aranın ardından Regnum Otel'de gerçekleşti.


Zirvenin Türkiye'nin dönem başkanlığında gerçekleşmesi dolayısıyla oturuma yönetici olarak katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun açılış konuşmasını yaptı.

ANKARA VE PARİS SALDIRILARINDA HAYATLARINI KAYBEDENLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Konuşmasının başında Paris'te meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fransız dostlarımıza ve bu saldırılar sebebiyle aramızda bulunamayan Sayın Hollande'a kayıpları için samimi üzüntülerimi, taziyelerimi iletiyorum" dedi. Taziye dileğinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, salondakileri Ankara'da ve Paris'teki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Fransa'daki saldırının, ekonomiyle güvenlik arasındaki ilişkinin görmezden gelinemeyeceğini gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20'nin asıl ilgi alanı olan ekonominin siyasi, sosyal ve kültürel sorunlardan, özellikle insan hayatından bağımsız olmadığını vurguladı. Türkiye'nin son 4 aydır yaşadığı terör saldırılarının, Paris'teki eylemlerin ve Suriye krizinin bunun açık bir ispatı olduğunu kaydeden cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu gelişmeler göstermektedir ki terörizm, hepimizin barış ve güvenliğini tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye olarak, terörle mücadeleye ilişkin iş birliğinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığımızın, daha güçlü bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"G-20, SADECE KRİZ ZAMANLARINDA HATIRLANACAK BİR PLATFORM DEĞİLDİR"

İnsani sorunlar bakımından son derece ciddi sonuçları olan mülteci krizi konusunda uluslararası dayanışma ve iş birliğinin giderek büyük bir önem kazandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun bu konularda çok iyi bir sınav veremediğini belirterek, "Uluslararası sistemde her alanda kapsayıcılık, bir başka ifadeyle adalet temelinde çok acil bir güncellemeye ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

G-20 Antalya Zirvesi'nin bu konuda tarihi bir dönüm noktası olmasını temenni ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl Avustralya'da gerçekleştirdiğimiz zirvede küresel ekonomide güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyümeyi temin etmek için önemli kararlar aldık. Altyapı yatırımlarından enerjiye, kadınların istihdamdaki payının artırılmasından küresel ticarete kadar pek çok önemli mesele üzerinde durduk. Küresel istikrarın temini bakımından hayati işleve sahip olan G-20, sadece kriz zamanlarında hatırlanacak bir platform değildir. Dünyanın bizden daha farklı beklentileri olduğuna inanıyorum"

"TÜRKİYENİN ÖNCELİKLERİ; KAPSAYICILIK, UYGULAMA VE YATIRIMLAR"

Türkiye'nin bu anlayış ışığında dönem başkanlığındaki önceliklerini 'kapsayıcılık', 'uygulama' ve 'yatırımlar' olarak tespit ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, verdikleri sözlerin takipçisi olmak, bulundukları taahhütleri de uygulamaya geçirmek mecburiyetinde olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin dönem başkanlığında G-20'nin bazı önemli ilkleri gerçekleştirdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: "Bu yıl ilk defa Enerji Bakanlarımız bir araya geldi. Küresel bir mesele olan 'enerjiye erişim' konusunda bir eylem planı üzerinde mutabık kaldılar. Yine bu yıl 2011'den bu yana ilk kez Tarım Bakanlarımız bir araya geldi. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için önemli bir sorun olan gıda kayıpları ve israfı konusu ilk kez G-20'nin gündemine girmiş oldu. Bu sene G-20 açılım grupları arasına KADIN-20'yi ekleyerek, kadınların ekonomik hayattaki rolünün güçlendirilmesi konusundaki kararlılığımızı ifade etmiş olduk. Aynı şekilde, eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerimizin oranını 2025 yılına kadar yüzde 15 oranında azaltmayı taahhüt ettik. Böylece, uzun süreden beri gündemimizde bulunan önemli bir konuda somut adım atmış olduk."

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE YAVAŞLAMAYA ŞAHİT OLUYORUZ"

Atılan tüm adımlara rağmen hala istenilen ölçekte güçlü bir küresel ekonomik performansa ulaşılamadığını ve gelişmiş ülkelerin uzun bir süre durgunluktan kurtulamadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu yıl tam toparlanma başlamışken, bu sefer de gelişmekte olan ülkelerde bir yavaşlamaya şahit oluyoruz. Küresel krizin başladığı 2008 yılından bu yana geçen sürede, bu kısır döngüden bir türlü kurtulamadık. Pek çok ülkede para ve maliye politikalarında manevra alanı oldukça daralmış durumda. Küresel ekonomideki yavaş toparlanmanın yanı sıra, finansal piyasalardaki belirsizlikler, yeni risklere işaret ediyor. Bu belirsizlik ve risklere, son dönemde bazı bölgelerde ortaya çıkan siyasi gerginlikler de eklendi."

"TAAHHÜTLERİMİZİN YÜZDE 45'İNİ TAMAMLADIK"

Ekonomiyle güvenliğin birbirlerine uzak konular olmadığını, dolayısıyla ekonomik konuların, siyasi ve sosyal yönleriyle beraber bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede Türkiye'nin dönem başkanlığı sürecinde yaptığı çalışmalara de değindi. "Yıl boyunca sürdürdüğümüz çalışmaların somut sonuçlara ulaştığını memnuniyetle ifade etmek isterim" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu değerlendirmelere yer verdi: "Uluslararası kuruluşlardan aldığımız raporlara göre, taahhütlerimizin yaklaşık yüzde 45'ini tamamlamış bulunuyoruz. Yapısal reform adımlarının, makroekonomik politikalarla desteklenmesi gerekiyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının ekonomiye olan destekleri, mümkün olduğunca devam etmelidir. Kamu maliyesi politikalarının da, uzun vadeli istikrarı zedelemeyecek şekilde, büyüme ve istihdamı destekleyici olmasını sağlamalıyız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından, oturumun basına kapalı olan kısmına geçildi. Oturumun basına kapalı olarak gerçekleştirilen kısmında ise G-20 liderleri, 'Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri' konularında görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.