• İHSANBAŞKAN

Fındık toplayan makine icat etti

TEKNOLOJİ Haber Girişi : 08 Ağustos 2012 03:07
Fındık toplayan makine icat etti
Düzce Akçakoca'da yaşayan makine mühendisi Mahir Denizgez, işçi bulmaktaki sıkıntılar ve maliyetinin yüksekliği nedeniyle fındık toplama makinesi geliştirmek için çalışmalara başladı. Uzun bir süre boyunca çalışmalara devam eden Denizgez, vakum yönte
 Düzce Akçakoca'da yaşayan makine mühendisi Mahir Denizgez, işçi bulmaktaki sıkıntılar ve maliyetinin yüksekliği nedeniyle fındık toplama makinesi geliştirmek için çalışmalara başladı. Uzun bir süre boyunca çalışmalara devam eden Denizgez, vakum yöntemiyle fındık toplayan bir makine geliştirdi.

30 İŞÇİNİN İŞİNİ YAPIYOR

Meraklı makine mühendisinin "Toplar Döver" adını verdiği makine, bağlandığı traktörden aldığı güçle vakum uygulayarak, hortum aracılığıyla topladığı fındıkları toprak ve dal parçalarından ayrıştırarak çuvala dolduruyor. Bir günde 7,5 dönüm arazideki fındığı toplayabilen makine, 30 işçinin yapabileceği işi tek başına yapıyor.

Denizgez, "Toplar Döver" adını verdiği makineye fındık üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

TAŞ VE TOPRAKTAN ARINDIRIYOR

Daha önce geliştirdiği makinenin sadece fındık toplama özelliği bulunduğunu belirten Denizgez, "Araziden toplanan fındıklarda yabancı maddeler çoğunluktaydı. Halkımızın taştan topraktan şikayet etmesi üzerine yeni makineye döver kısmını da ekledim. 15 beygir güç kullanırken, ayıklamasına da 2 beygir güç ilave ettim. Amacım, toplanan fındığı taştan ve topraktan arındırmak" diye konuştu.

PATENT BAŞVURUSU YAPTI

"Makineyi üretmekteki amacım, fındık maliyetlerini en aza indirmek ve fındık üreticisine katkı sağlamak" diyen Denizgez, geliştirdiği makinenin piyasada bulunan patoz makineleri gibi basit bir sistemle çalışmadığını vurguladı.

Ürettiği makinenin piyasadakilerden çeşitli farkları bulunduğuna dikkati çeken Denizgez, şöyle devam etti: "Patoz makineleri, daldan toplanan temiz fındığı kabuklarından ayırmak için yapılmış. Yani fındığı yerden yine insan gücüyle topluyorsunuz. Yaptığımız makine ise arasında her türlü maddenin bulunduğu fındığı hortumla içine alıp ayrıştırıyor. Fındığın kabuğunu, büyük taşları, odun parçalarını, taşlaşmış toprak parçalarını, dal kurularını ayırır, ayırdıktan sonra da dışarı atar. Fındığı da çuvallar. Patozlarda değirmen ve lastik sistemi olduğu için fındığı kırabiliyordu. Makineye giren taş çıkmadığı için hem makineye hem de fındığa zarar veriyordu. Geliştirdiğimiz makine ise mikserleme sistemiyle gelen malzemeyi önüne herhangi bir engel gelmeden dışarı atıyor. Mahsulün hiçbir zarar görmeden, en iyi şekilde çuvala girmesini sağlamış oluyoruz."

Patent için başvuru yaptığını vurgulayan Denizgez, makineyi 8 bin liraya sattığını söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.