FATMA ÇAVUŞ MTAL'DE MİLLİ KAHRAMANLARIMIZ ANLATILDI

SAMSUN HABER Haber Girişi : 12 Nisan 2018 20:21
FATMA ÇAVUŞ MTAL'DE MİLLİ KAHRAMANLARIMIZ ANLATILDI
İlkadım Belediye Başkanlığının destekleri ve İlkadım Kent Konseyinin organizasyonuyla Fatma Çavuş MTAL'de gerçekleşen programda Arş. Yazar Ahmet Seven Gençler 'Değerleriyle Buluşuyor' projesi kapsamında Öğrencilere Milli Mücadele kahramanı Fatma Çavuş ve

Öğrenciler İlkadım Belediyesine Teşekkür Ettiler


İlkadım Belediye Başkanlığının destekleri ve İlkadım Kent Konseyinin organizasyonuyla Fatma Çavuş MTAL'de gerçekleşen programda Arş. Yazar Ahmet Seven Gençler 'Değerleriyle Buluşuyor' projesi kapsamında  Öğrencilere Milli Mücadele Kahramanı Fatma Çavuş ve kahramanlarımız konusunda bir konferans verdi.


Konferansta Milli Mücadele yıllarında Pontus hayaliyle ayaklanan çetelere karşı çetin mücadele vererek çevresine de örnek olan kadın kahraman Fatma Çavuşun hayatı konuşuldu.


Yıllarca Pontus Devleti hayaliyle yaşayan Rumların Yunanlıların İzmir’i işgaliyle başlattığı saldırı ve baskınlar daha da artmış, bu baskınların gerçekleştiği köylerimizden birisi de Dağköy olmuştu.


Dağköylü bir yiğit Kadın Kahraman Fatma Yalçın (Fatma Çavuş)

Erkekleri askerlik ve seferberlik görevi için çeşitli cephelere giden köyün savunması kadın çocuk ve yaşlılara kalmıştı. Bu baskınlar neticesinde her iki tarafta çok sayıda zayiat vermişti. Bunların içerisinde Fatma Yalçın (1897-1963) (Fatma Çavuş) isimli kadın büyük yararlıklar göstermiş, Türk kadını adına adeta destan yazmıştı. Köylüler Fatma Çavuşun öncülüğünde devletin kendilerine verdiği silahlarla ve öğrettiği savunma taktikleriyle çeteleri püskürtmüş bölgeye de örnek olmuştu.


Çocuğu olmayan bu kahraman kadın eşinin seferberliğe gidip bir daha dönmemesi üzerine vefat edinceye kadar bir daha evlenmemiş, uğruna canını ortaya koyduğu milletinin varlığıyla gurur duyarak Dağköy’de yaşamıştı.


Fatma Yalçın'ın kahramanca mücadelesi dikkate alınmış, Cumhuriyetin ilanından sonra bilhassa Gazi M. Kemal Atatürk’ün isteğiyle T.B.M.M tarafından Çavuşluk Unvanı verilmek üzere Ankara’ya davet edilmiş ancak günün şartlarında Ankara’ya gidememişti. Kendisine takdir edilen Çavuşluk unvanını vefat (1963) edinceye kadar onurla taşımıştı. Son nefesine kadar Fatma Çavuş olarak anılmış, çevresi tarafından bu unvanla anılmıştı.


Konferansın sonunda Ahmet Seven tarafından öğrencilere milli Mücadele Kahramanı Fatma çavuş kitabı imzalandı,


Salonu dolduran öğrenci arkadaşlara,Öğretmenlerimiz ve okul idaremize teşekkür ediyoruz.

Etiketler : FATMA ÇAVUŞ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.