• İHSANBAŞKAN

EKMEK İSRAFI DÜŞÜNDÜRÜYOR

EKONOMİ Haber Girişi : 13 Şubat 2014 21:40
EKMEK İSRAFI DÜŞÜNDÜRÜYOR
"Ülkemizde ekmeğe dayılı yemek kültürü nedeniyle her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor. Ekmek israfının günlük maliyeti ise tam olarak 2.6 milyon liradır. Günlük üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu çö
"Ülkemizde ekmeğe dayılı yemek kültürü nedeniyle her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor. Ekmek israfının günlük maliyeti ise tam olarak 2.6 milyon liradır. Günlük üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu çöpe atılmaktadır. Yani her 10 ekmekten biri israf ediliyor. Ülkemizde her sene israf edilen ekmeklerle 60 tane hastane, 180 tane okul inşa ettirebileceğimizi biliyor muydunuz?" Bu israfı önlemek için ekmeğimizi israf etmeyelim bayatlayan ekmeğimizi kullanılarak hazırlanan çok güzel yemek tarifleri vardır. Bayat ekmek kullanarak; mantı, içli köfte, lezzet dolu kekler, pasta ve tatlı vb. birçok tariflerde kullanabilirsiniz. Ekmek israfını önlemek için sizlerde bayat ekmekleri kullanarak değerlendirebilirsiniz.

İsraf Nasıl Önlenir?
İşte, israfı önleme yolunda tüketicilere bazı öneriler.

            - İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı
            - Ekmek poşette saklanmalı
            - Uzun süre saklanacaksa derin dondurucuda saklanmalı
            - Dilimlenerek tüketilmeli
            - Kuruyan ekmekler su buharında yumuşatılarak tüketilmeli
            - Bayat ekmekler yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalı

 Toplu Tüketim Yapılan Kuruluşlarda Alınması Gereken Tedbirler :

            - Toplu Tüketim yerleri olan; Hastane, Yatılı Okul, Askeri Birlikler ve Öğrenci Yemekhanelerinde Ekmek İsrafı Önleme Planları Oluşturulması ve Hayata geçirilmesi,

            - Üretimin Talebe göre Planlanması,

            - Ekmeklerin satış yerinde uygun koşullarda saklanması,

            - Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi,

            - Self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması,

            - Toplu yemek tüketilen yerlerde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesi, artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlenmesi yapılması önerilmektedir.

Etiketler : EKMEK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.