• İHSANBAŞKAN

Cebelitarık – İslami İspanya’nın başlangıcı

TARİH Haber Girişi : 13 Haziran 2018 23:06
Cebelitarık – İslami İspanya’nın başlangıcı
Cebelitarık, tarih boyunca İspanya’nın ve Büyük Britanya’nın tartışmalarından biriydi.
Cebelitarık – İslami İspanya’nın başlangıcı

YAZIR: ADMIR LISICA

Cebelitarık, tarih boyunca İspanya’nın ve Büyük Britanya’nın tartışmalarından biriydi. Bu küçük ülkede dikkat  çeken stratejik pozisyonun dolayı her zaman İspanya ve Büyük Britanya birbirleriyle karşı karşıya gelmiştir. Bunun için müslümanlar aynı zamanda bunu fark edince ilginç olmuş, ve bütün İber yarımadasına İslamı yayılmaya başladı.

Akılı olan komutan Tarık Bin Ziyad
Tarık Bin Ziyad İspanyadakı iç problemleri çok iyi tanışmış olduğu için Cebelitarık’ın kapısı nasıl geçeceğini plan yapmış. Bu planda  Müslümanların yeni toprak oluşturma nasıl yapacağını planlanmış. O bölgenin  ne kadar zengin olduğuna fark edince en yüksek bir derece hazırlık yapmaya başladı. Çünkü o bölgeyi en kısa zamanda feth etmek istedi. 710. ve 711. yılın yarısına kadar en iyi bir şekilde hazırlık yaptılar, çünkü bu bölgeyi nasıl işgal edeceklerini  tartışıyorlardı . İlk önce Tarık yüz tane atlılar ve dört yüz tane piyadı liderlik Tarık komutanla gönderdi.

Küçük olan bir ordu, ama en yüksek derecede organizasyon yapılan Algeciras’a yakın gelmiş, ondan sonra hünerli bir şekilde içere girmiş. Tarık Bin Ziyad’ın emir etiğinden komutan Tarıf’a o zamanda küçük bir grup karşı çıkmış ama Tarıf Müslüman askerlerle onlara yenilmemiştir . Bu olayı Tarık’a mutlu etti, çünkü hazırlık istediği gibi olmuş ve bu büyük seferden ilk işi   başarlı olmuştur. Kendini ön plana çıkartmış ve yaklaşık on iki bin Müslüman askerlerle birlikte bu aksyonu başarlı olarak görülmüştür ve Cebelitarık’ın kapısıne girmişlerdir. Vizigotlar’ın gücüne  karşıya çıkabilmek mümkün olduğundan dolayı Tarık o gece Mons Calde’de kalacağını karar verdi. Sonra o yeri tam Tarık’ın ismine göre isimlendirmiştir. Bu yer Müslümanlar tarafından fetih edildikten sonra Cebelitarık isim olarak değiştirmiştir, ve bugüne kadar o isim kullanmıştır.
Vizigotlar’ın direnç zayıftır.

Mülümanlar bu aksyon hem en iyi şekilde hazırlanmış hem de çok hızlı olduğu için Vizigotlar bunu beklemeden yavaş yavaş hazırlık yapınca, Müslümanlar bu yeri fetih ettiler. Onların komutanı Teodomir az sayılan askerlerle Tarık’ın karşınna çıkmıştır. Teodomir krala Rodrigo’ya yardım istemek için  mektup göndermiş. Bu haber duyulunca  hristiyanların seferberlik başlamıştır, ama hemen hemen açık şavaşlaşma başlamadı çünkü başlarsa  büyük bir hata ikisinde olabilirdi. Tarihçilere göre Hristiyanların asker sayısı 40.000 – 100.000 arası insan bulunuyordu. Bu insanlar birkaç hafta içerisinde hazırlık yaptılar, çünkü direnci bu sefer Tarık’ın karşısında güçlü görmek istediler. Bu büyük savaş Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında 20 Temmuz 711. yılında Cadiz şehrine yakın başlamıştır. Bu savaş sekiz gün boyunca sürüyordu, Müslümanların zaferiydi ama çok önemli askerler kaybetmiştir. Tarihçilere göre Müslümanların 3.000 kaybedilen insan varmış. Rodrigo’nun yenilgi kendilerini dinlememelerinden  dolayı elbette olmuştur. Bu savaşta Rodrigo’nun askerleri düzensizlik ve disiplinsizlik fark ettiler, bunun dolayı bu Müslümanlar için katkılanmıştır. Bu zaferden İspanya’daki fetih edince resmen başlıyor. Tarık’ın zaferden yıllar sonra bu bir İslam ülke olmuştur.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.