ÇAKALLI MELEMENİ TURİSTLERİN DE GÖZDESİ

GÜNDEM Haber Girişi : 15 Ağustos 2014 19:48
ÇAKALLI MELEMENİ TURİSTLERİN DE GÖZDESİ
Çakallı Melemeni Samsun-Kavak İlçesi Çakallı Mahallesine ait bir yemektir. Ülkemizin çeşitli yerlerinde melemen yapılsa da burada ki tadı vermediği görülmektedir.
SAMSUN BÜLTEN
ÇAKALLI MELEMENİNE İLGİ ARTIYOR
Çakallı Melemeni Samsun-Kavak İlçesi Çakallı Mahallesine ait bir yemektir. Ülkemizin çeşitli yerlerinde melemen yapılsa da burada ki tadı vermediği görülmektedir. 
Daha önce yerel mekanlarda hazırlanıp sunulan melemen yemeği son yıllarda lüks tesislerde hazırlanıp sunulmaktadır. Samsun Ankara Karayolu güzergahında yer alması nedeniyle özellikle yolcuların uğrağı haline gelmiş bulunmaktadır. Melemen geçtiğimiz yıllarda tescillenerek yöreye has yemek olarak kayıtlara da geçmiştir. Ayrıca Samsun ve çevresinden özellikle Melemen yemeği yiyebilmek maksadıyla çok sayıda vatandaşımız Çakallıya gelmektedir. Çakallı da Samsun yöresinin en eski tarihi mekanı olan ve Selçuklularda ait bir eser olarak restore edilen 800 yıllık  Tarihi Çakallı Kervansarayı da bulunmaktadır. Yörenin doğal güzelliğinin etkisinin de buraya olan turizm hareketliliğinde önemli rol oynamaktadır. Yörede açılan restoranlar çok sayıda işçi istihdamına da kapı aralıyor. Hem yörenin hem de Samsunun ekonomisine katkı sağlıyor. 
MELEMEN YEMEĞİ
Melemen yöreye has bir lezzet olan yemeği, yerinde yerseniz elbette ki farklı olacaktır. Ama evlerinizde de pişirerek fikir sahibi olabilirsiniz. Tarihten bu yana geçiş noktası olarak kullanılmış, yolcuları ağırlamış olan köy, bu lezzetin gerçek sahibi. Yörenin damak tadı hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bu yemek, inanıyoruz ki sizlerin de hoşuna gidecektir. Yemeği hazırlarken kullanacağınız malzemelerin taze olmasına dikkat ediniz. Birlikte hazırlayıp tadına bakacağımız bu farklı menemeni, mutlaka deneyip yapmanızı istiyoruz. Çakallı menemeni malzemeleri 5 adet salkım domates 1 adet sivri yeşil biber 1 adet Arnavut biberi Kaşar peyniri rendesi Tel peynir 3 adet beyazları ayrılmış olan yumurta sarısı Karabiber, tuz ve kırmızıbiber Turşu küçük biber Tereyağı ve sıvı yağ Çakallı menemeni yapılışı Tavanızın içerisine sıvı yağ ve tereyağını koyarak kızmasını sağlayınız. İnce doğradığınız yeşil biberi ve Arnavut biberini ilave ederek kavurmaya başlayınız. Kabuklarını soyarak iri parçalara böldüğünüz salkım domatesleri tavanın içerisine atarak, yumuşamasını bekleyiniz. Domatesler yumuşadığında çatalın tersiyle ezerek kıvamını yakalayanız. Karışımın içerisine tuzu, karabiberi ve kırmızıbiberi ilave ederek karıştırınız. Ardından kaşar peyniri rendesini ve tel peyniri ilave ediniz. Kısa bir süre karıştırarak peynirlerin erimesini sağlayınız. Başka bir kapta hafif çırptığınız yumurta sarılarını da tavaya ilave ederek,  menemenin pişmesini sağlayınız. Çakallı menemeni artık servise hazır. Sevdiklerinize ve kendinize turşu biber ilave ederek sunabilirsiniz. Eminiz ki çok lezzetli bulacaksınız. Çakallıya giderseniz orada daha da lezzetli bir menemen yiyeceğinizi biliniz. Yol kenarlarında bile size bu hizmeti sunacak yerler bulacaksınız. Yörenin peynirleriyle, tereyağıyla, doğal domatesleriyle pişirilen menemen, yöreye has lezzet taşıyor. Anlattığımız gibi pişirilse de, yerinde daha lezzetli oluyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.