Bölgemizde Kırçan adıyla bilinen bu bitkinin öyle faydaları var ki

SAĞLIK Haber Girişi : 06 Temmuz 2015 01:35
Bölgemizde Kırçan adıyla bilinen bu bitkinin öyle faydaları var ki
Melocan Otu diğer adıyla dikenucu nisan ortalarından itibaren pazarlara inmeye başlıyor. Melocan Otu ile çok lezzetli yemekleri yapılıyor ve yemeklerinin insanları rahatlattığı biliniyor.

Melocan Otu diğer adıyla dikenucu nisan ortalarından itibaren pazarlara inmeye başlıyor. Melocan Otu ile çok lezzetli yemekleri yapılıyor ve yemeklerinin insanları rahatlattığı biliniyor. 

Melocan Otu; Dikenucu (Inebolu-Kastamonu); mamula, mamuli (Rize); özdikeni, zmilanç (Trabzon); çıtırgı, diken özü, gıcırdikeni (Karadeniz Ereğlisi); melocan (Zonguldak); merevcan (Ordu-Giresun); sıraca (GözneMersin); sitton. yabansaparnası, zırmtlak, zincan, kırçan (Çarşamba-Samsun); izmilanga (TireboluGiresun); özlemekfilizi (Edremit-Balıkesir); müzlümek, müzdelek (Kastamonu); bursula pancan (Tosya- Kastamonu) isimleriyle bilinir.

Kanı temizliyor-Frengi hastalığı tedavisinde kullanılmış-Raomatizmaya iyi geliyor-Deri hastalıklarında kullanılıyor...

Melocan otu nadide ve nazik doğalmı doğal bir bitki. Dikenucu denmesine aldanmayın, dikenleri çok yumuşaktır. Çoban Ekmeği adı ile de bilinen Melocan Otu Faydaları ise kanı temizler, deri hastalıklarında kullanılır, romatizma ve böbrek rahatsızlıklarında kullanılır, insanı rahatlatıcı, sıkıntı giderici etkisi gözlemlenmiştir. Tükürüğü arttırır ve ishal yapar. Çok eski zamanlarda frengi tedavisinde kullanılırmış. Karadeniz bölgesinde pek çok yemek içerisine ekleniyor. Kavurması, böreği, turşusu yapılmaktadır.

Melocan Yemeği Nasıl Yapılır?

Aslında size vereceğim ip ucu ile uzun uzun tarif yazmama gerek yok. Melocan Otu Yemekleri tıpkı diğer sebzeler gibi hafif haşlanır. Ancak Melocan'ın suyu acımtırak olduğundan suyunu iyice süzmekte fayda var. Pırasa, ıspanak gibi kavrulup yemekleri yapılır. Bunun yanında kavrulmuş Melocan ile börek çok lezzetli olur. Melocan Otu turşusu ise bilinen  yöntemlere yakın yöntemlerle yapılmaktadır. Nisan aylarının sonlarında sezonu başlamaktadır. Bu mevsimden sonra özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerim halk pazarlarında bu otu bulmak mümkündür. Melocan Otu Fiyatı ise kilosu 10 TL'den başlamaktadır ve semtine göre değişmektedir.

Melocan Otu ( Dikenucu ) Kavurması Tarifi

MALZEMELER

  • 250 gram melocan otu
  • 4 adet yumurta
  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • zeytinyağı veya tereyağı

HAZIRLANIŞI

  1. Melocan otu iyice temizlenir.
  2. Soğanlar ve sarımsaklar yağda beyazlayana kadar kavrulur.
  3. Melocan ilave edilip kavrulmaya devam edilir.
  4. Küp küp doğranan domatesler eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.
  5. En son üzerine yumurtalar kırılır ve afiyetle yenir. Yapımı çok basit fakat lezzeti çok fazladır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.