ANNE ARTIK AYNAYA BAK

  • İHSANBAŞKAN

ANNE  ARTIK  AYNAYA   BAK

        Kadın çocuk sahibi olmadan önce,  güzel giyinir, gezer eğlenir.  Çünkü o belki öğrencidir, belki genç ve evlat rolündedir. 

        Çocuk sahibi olacağını öğrendiği anda anne rolü  başlar.  Toplumumuz da anne rolü çok değerlidir. Kadın bunun farkında ve Anne rolünü  diğer bütün rollerin önüne geçiriyor. Çocuğunun  sağlıklı olması, iyi beslenmesi, iyi okullarda okuması  ve  iyi  yetişmesi için çırpınmaya başlıyor.  

       Bu uzun serüvende anne gerekirse işinden fedakarlık ediyor ve kendisini  çocuğuna  adıyor. Doğru adımlarla çocuğunu iyi yetiştiriyor. Derken çocuk lise seviyesine geliyor. Anne hala ilkokulda ki çocuğu gibi hareket ediyor.  Çünkü neden? Annenin gözünde çocuk büyümezmiş  de ondan. Ama genç büyümek istiyor.  Çocuk özgür ruhlu ve kendini keşfetmeyi isteyen mizaca sahipse ipleri koparmaya  başlıyor.

         Bu arada anne ısrarla koca çocuğun üzerine hala ilkokul öğrencisi gibi titriyor.  Anne rahat edemiyor. Çünkü  o buna hazır değil. Çünkü o, hala kendisini annelikte izne çıkartmamış. Tabi ki anneliğin izni olmaz. Ama anneliğin ilgi dozu değişebilir. İşte tamda bu dönemde anne kendine zaman ayıran, hobileri olan anne ise çocuğunun  büyüdüğünü kabul ediyor ve çocuğunun alanı ile kendi sınırlarını biliyor.

      Yok hobileri yoksa, çocuğa adeta yapışıyor. Çocuk durumdan sıkılıyor.  Anne çocuksuz zaman geçirmeyi unuttuğu için boşluğa düşmeye başlıyor. 

      Belki de bazı ailelerde baba bu rolü üstlenmiş olabilir. Bizim ülkemizde genelde çocuk işi annenin olduğu için anne  diyorum.

        Sevgili anneler bu kötülüğü kendinize yapmayın. çocuğunuzun  büyümesini beklemeyin. Kendinizi geliştirmek ve üretmek için uğraşın. Hobiler edinin.  Bu hobiler sizi psikolojik açıdan  rahatlatır.  Böylece çocuğunuz büyüdüğünde boşluğa düşmek gibi bir durum yaşamazsınız.

           Ayrıca  sizin  koca çocukla bu kadar aşırı ilgilenmeniz  onun önünde engel oluyor. Lütfen bunu  fark edin ve çocukların yakasından düşün. Bir kadın olduğunuzun ve kendi gücünüzün farkına varın. Siz sadece  anneden ibaret değilsiniz. Çocuğunuzla ilgilenirken kendinizle de  ilgilenebilirsiniz. 

          Şunu da biliniz ki, o çocuk büyüdüğünde sizin kendinize bakan anne olmanızı ister.  Giyiminizden gezmenize kadar gurur duyacağı anneyi ister. O nedenle kendinizi bırakma hakkınız yok.

           Şimdi karar sizin. Ya kendinizi geliştirecek ve kendinize bakacaksınız. Mutlu anne olacaksınız. Çocuğunuz sizinle gurur duyacak.   Ya da kendinizi  çocuğunuza adayacaksınız   ve kendinize bakmayı, kendinizi geliştirmeyi bırakacaksınız. Çocuğunuz değerinizi bilemeyecek. Hadi seçim yapın. Umarım doğru seçim yapmışsınızdır.

30/06/2019
Bilsen ŞAHİN
Eğitim Dan. ve Öğrenci Koçu
Eğitimc- Yazar
Etiketler : Bilsen Şahin
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.