• İHSANBAŞKAN

AMERİKA'NIN IRAK SAVAŞI KARNESİ

DÜNYA Haber Girişi : 13 Mart 2014 23:08
AMERİKA'NIN IRAK SAVAŞI KARNESİ
Amerika'nın Irak'ı işgali üzerinden tam 10 yıl geçti ve bu 10 yılda Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi bu savaşın etkisini derinden hissetti ve hissetmeye devam ediyor. İşte Amerika'nın savaş karnesi...
10.4 trilyon dolarlık savaş!
İnsanlık dışı rakamlar 
Amerika'nın Irak'ı işgali üzerinden tam 10 yıl geçti ve bu 10 yılda Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi bu savaşın etkisini derinden hissetti ve hissetmeye devam ediyor. İşte Amerika'nın savaş karnesi...
Askeri Konuşlanma: 1.2 milyon dolar
Savaşın her yönden maliyetli bir şey olduğu bilinen bir gerçek. Amerika hem Afganistan hem de Irak savaşında askeri üsten, askeri kıyafete beslenmeden ulaşıma kadar birçok maliyet kalemine bütçe ayırmak zorunda kalmıştır. Irak'ta 1 askerin yıllık giderinin 685 bin dolar, Afganistan'da ise 1.2 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
Silahlar: 22 milyar dolar
Amerika'nın iç güvenliğinin sağlanması amacıyla önümüzdeki 4-5 yıl için 1.6 milyar mermi gerektiği rapor edilmiştir. 2014 yılında sadece nükleer silah için her saat 2.2 milyon dolar ödeme yapılacağı tahmin edilmektedir.
Gaziler: 40 milyar dolar
ABD'nin gazilere ve savaş mağdurlarına ödediği tutar 40 milyar dolar. 1. Dünya Savaşı sonrası bu tutarın 20 milyon dolar olduğu, 2. Dünya Savaşı'nın Federal hükümete maliyetinin ise 5 milyar dolar olduğu biliniyor.
Kalkındırma Fonu: 60 milyar dolar
ABD Irak savaşı sonrası yerle bir olan ülkeyi yeniden inşa etmek ve yol, su, sosyal ve sağlık hizmetleri için 60 milyar dolarlık bir bütçe ayırmıştır.
DOD & U.S. yardımları: 104 milyar dolar
Geçtiğimiz 12 yılda Savunma Bakanlığı (DOD) VE ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Afganistan, Irak ve Pakistan için bir uluslararası yardım fonu tahsis etmiştir. Bugüne kadar Afganistan, Irak ve Pakistan'ın yeniden yapılandırılması ve kalkınması için 104 milyar dolar harcanmıştır.
Özel güvenlik: 160 milyar dolar
Obama 2014 yılı sonuna kadar aşamalı olarak Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekileceğini açıklasada çekilme sonrasında Afganistan'ın güvenliğini sağlamak için özel bir ordu ülkede kalmaya devam edecek. Bu da ABD'ye çekilme sonrası ek bir maliyet olacak.
Ülke güvenliği: 649 milyar dolar
11 Eylül sonrası yeni kabine tarafından terörle mücadele için İç Güvenlik Bakanlığı kuruldu.  Toplamda iç güvenliği sağlamak için 2001-2011 yılları arasında 649 milyar dolarlık harcama yapıldı.
Tıbbi bakım: 1 trilyon dolar
Savaşlar son bulsa da savaşta gazi olan insanlar için yapılan masraflar ve tıbbi hizmetler savaştan sonra uzun yıllar boyunca devam ediyor. Bu doğrultuda da önümüzdeki 40 yılda Irak ve Afganistan gazileri için 600 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında bir harcama yapılacağı tahmin ediliyor.
Pentagon bütçesi: 1.4 trilyon dolar
2013 yılında Pentagon'un Afganistan, Irak ve Pakistan için bütçesi 1.4 trilyon dolar düzeyinde olmuştur.
Faiz ödemeleri: 7 trilyon dolar
Afganistan ve Irak'ta yapılan savaşların bütçe açığı, ulusal borç artışı ve faiz oranlarının yükselmesi gibi sonuçları da olmuştur. Bu savaşları finanse etmek için alınan borçların faizleri 2053 yılında 7 trilyon dolar düzeyinde olacak.

Etiketler : IRAK SAVAŞI
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.