• İHSANBAŞKAN

'Paralel Yapı' operasyonu

GÜNDEM Haber Girişi : 14 Aralık 2014 10:54
'Paralel Yapı' operasyonu
İstanbul'da ve bazı illerde başlatılan 'Paralel Yapı' operasyonu kapsamında, emniyet güçleri bazı adreslere eş zamanlı baskın düzenledi.

İstanbul'da ve bazı illerde başlatılan 'Paralel Yapı' operasyonu kapsamında, emniyet güçleri bazı adreslere eş zamanlı baskın düzenledi.

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Soruşturma dosyasında 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi. Gözaltı kararı olan 30 kişiden 8'i gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında Samanyolu TV'de yayınlanan ''Sungurlar'' dizisinin yönetmeni Engin Koç Van'da gözaltına alındı. Yine Samanyolu TV'de yayınlanan ''Sungurlar'' ve ''Tek Türkiye'' dizilerinin yapımcısı Salih Asan ise Eskişehir'de gözaltına alındı.

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar  Bürosu  savcılarından Hasan Yılmaztarafından yürütülen soruşturmada, hakkında gözaltı  kararı bulunanlar arasında Sungurlardizisinin yapımcısı Salih Asan, Sungurlar  dizisinin yönetmeni Engin Koç, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı,  Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, Tek Türkiye  dizisinin senaristi Ali Kara, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan  Ergüder bulunuyor. 
 
Şüphelilerin tamamının evinde veya  iş yerlerinde arama kararının  bulunduğu belirtildi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın  şüpheliler hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek  amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı  oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve  belgede sahtecilik suçları" yönünden işlem yapacağı öğrenildi. 
 
SUÇ VE DELİL UYDURMAKLA SUÇLANIYORLAR
 
Soruşturmanın, 2009 yılında El Kaide ile bağlantılı oldukları  iddiasıyla önderliğini "Molla Muhammed" olarak bilinen Mehmet Doğan'ın yaptığı ve  "Tahşiyeciler" olarak adlandırılan gruba düzenlenen operasyonu da kapsadığı  olduğu öğrenildi. 
 
Gözaltı kararı verilen bazı şüphelilerin, dizi film üzerinden  "Tahşiyeciler" hakkında "suç ve delil uydurdukları'' gerekçesiyle operasyon  başlatıldığı belirtildi. 
 
Daha önce emniyetteki "paralel yapı" soruşturmasında tutuklanan 5  polis hakkında bu operasyon kapsamında da işlem yapılacağı öğrenildi. Bu kişiler,  tutuklu bulundukları Silivricezaevi''nden adliyeye getirilecek. 
 
AVUKAT: MÜVEKKİLİM TAHŞİYE GRUBUNA YÖNELİK EYLEM...
 
Samanyolu TV'nin  Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan'ın ve yönetmeni Engin Koç'un avukatı Turgay Balaban, "Müvekkilim, 2010 yılında Radikal Tahşiye Grubu'na yapılan bir  eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına  alınmıştır" dedi. 
 
Balaban, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı  açıklamada, Sanayolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile  yönetmeni Engin Koç'un saat 06.30 civarında gözaltına alındığını belirterek,  şöyle devam etti: 
 
SUÇLAMA: TALİMAT YURT DIŞINDAN GELDİ
 
"Emniyete geldik. Haklarındaki gözaltı gerekçesini inceledik. Engin  Koç'un gözaltına alınma sebebi, 22 Ocak 2010'da yapılan operasyonla gözaltına  alınan Radikal Tahşiye Grubu olarak bilinen şahıslarla alakalı bir operasyon  yapılmış. Bu operasyonun talimatının, ülke dışından geldiği ve alınan talimatla  ülke içerisindeki uzantılarından gazete ve televizyonların bu talimat  doğrultusunda soruşturmayı yürüten görevlilerin, aynı doğrultuda çalışma yaptığı  gerekçesiyle, Radikal Tahşiye soruşturmasında talimatı veren, talimatla hareket  eden basın-yayın ve medyayla emniyet görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet  Başsavcılığı tarafından 2014-133.596 sayılı soruşturma dosyasıyla 'silahlı terör  örgütü üyesi olmak ve iftira suçu atmaktan' bir soruşturma başlatıldığı  belirtilmiştir. Bunun dışında herhangi bir delil gösterilmedi." 
 
 
TAHŞİYECİLER OPERASYONU NEYDİ?
 
2010 yılında, Emniyetteki teknik takibin ardından El Kaide'ye yakın olduğu öne sürülen Tahşiyeciler'e yönelik operasyon başlamıştı. Operasyonda 122 kişi gözaltına alınmıştı. O isimler arasında Tahşiyecilerin lideri 66 yaşındaki Mehmet Doğan da vardı. 17 ay tutuklu kalan Doğan, suç duyurusunda bulunmuştu. "Tahşiye Örgütü" ismi  ise Samanyolu TV'de yayımlanan bir dizide gündeme getirilmişti. Sanıklar bir süre tutukla kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.