'BİR DAHA ASLA GEÇMİŞLE YÜZLEŞME VE ÖZÜR' SERGİSİ

SAMSUN HABER Haber Girişi : 11 Ekim 2014 16:33
'BİR DAHA ASLA GEÇMİŞLE YÜZLEŞME VE ÖZÜR' SERGİSİ
Samsun'da, "Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" isimli Sergide dünyada çeşitli toplumların geçmişlerinde yaşanan çatışmalar, toplu cinayetler yer alıyor.
 Samsun'da, "Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" isimliSergide dünyada çeşitli toplumların geçmişlerinde yaşanan çatışmalar, toplu cinayetler yer alıyor.
Samsun'da, "Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" isimli sergi düzenlendi.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avustralya, Şili, Sırbistan ve Bulgaristan'da toplumu bölen çatışmalar sonrası kalıcı barış için yapılanların; hükümetlerin devlet adına diledikleri özürlerin; toplumsal barış sürecinde atılan adımların bir araya getirildiği "Bir Daha Asla! Geçmişle Yüzleşme ve Özür" sergisi Anadolu turnesinin üçüncü durağında Samsun'da açıldı.

Samsunlular kamuoyunda büyük ilgi çeken sergiyi 10-25 Ekim 2014 tarihleri arasında Samsun Atatürk Kültür Merkezi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde ziyaret edebilecekler. Yakın dünya tarihindeki toplumsal uzlaşma ve barış çabalarını yansıtan bu sergi, Samsun'da da Türkiye siyasi tarihindeki sorunlu konuların özgürce tartışılmasına katkıda bulunacak.

Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür tarafından 2013'ün son günlerinde İstanbul'da açılan ve ardından İzmir ve Diyarbakır'da kamuoyu ile buluşan "Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür" sergisi, 10 Ekim 2014 tarihinde Samsunlu izleyici ile buluştu. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde yer alan sergi 25 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Sergide dünyada çeşitli toplumların geçmişlerinde yaşanan çatışmalar, toplu cinayetler ve soykırımlar ile nasıl yüzleştikleri, fotoğraf, belge, belgesel, video ve tanıklıklar ile anlatılıyor, devlet başkanlarının devlet ve toplum adına mağdurlardan nasıl özür dilediklerinin örnekleri sunuluyor. Toplumların geçmişleriyle yüzleşmeleri ve toplumsal barışın tesisi için yapı taşları ortaya konuyor.

Anadolu Kültür'den Asena Günal ile Açık Toplum Vakfı'ndan Özlem Yalçınkaya'nın proje koordinasyonunu, Önder Özengi'nin de küratörlüğünü üstlendiği sergide, yaşanan çatışmalarda, azınlıklara/muhaliflere karşı işlenen ihlallerde, etnik çatışmalarda ya da savaşlar sırasında işlenen insanlık suçları, savaş suçları ve soykırımlar için dilenen resmi özürlerin, barış, demokrasi ve insan haklarına saygılı bir siyasal kültür oluşmasına hizmet ettiği kadar, yaşananların bir daha asla yaşanmaması için alınacak önlemlerin de yolunu açtığına dikkat çekiliyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.