• İHSANBAŞKAN

Kavak Türkiye'de bir rekora imza attı

SAMSUN HABER Haber Girişi : 03 Ağustos 2015 20:08
 Kavak Türkiye'de bir rekora imza attı
Her köye bir dernek kurulan Samsun'un Kavak İlçesi bu yapısıyla Türkiye rekorunu da elinde tutuyor.
Kavak Türkiye'de bir rekora imza attı

Ahmet SEVEN
Samsun Yazarlar Derneği Başkanı 

Bu ilçe de derneği olmayan köy yok...

Dernekleşme oranında Türkiye Rekoru Kavak'ta.

Derneklerin kısa zamanda köylerin çehresini değiştirdiği vatandaşlar arasında birlik ve beraberliği sağlayıp dostluk bağlarını güçlendirdiği görülüyor. 

Kurdukları derneklerle köylerine hareketlilik getiren köylülerin inşa ettikleri cami yemekhane köy odası ve çevre düzenlemeleriyle yeni bir hayat kazandırmaya çalıştıkları izleniyor. Son yıllarda düzenledikleri tanışma etkinlikleriyle köyden şehirlere göç etmiş olan vatandaşlarının da bir araya gelmesini sağlayan derneklerin üyelerini düğün ve cenazelerinde de yalnız bırakmadıkları, toplumsal dayanışmaya yardımcı oldukları görülüyor.

Kavaklı olup İlçe sınırları dışında yaşayanlarda gittikleri yerde Kavak ve Köylerinin ismiyle dernekler kuruyorlar. 

Derneklerin bir çatı altında birleşmesini sağlayan Federasyon da kurdular

Ayrıca merkezi Samsunda olan Kavak Dernekler Federasyonu (KADEF) çatısı altında bir araya gelen dernekler burada da önemli faaliyetlere imza atıyorlar. Son resmi rakamlara göre federasyona şimdiye kadar 56 derneğin üye olduğu ve önümüzdeki aylarda bu sayının daha da artacağı bildiriliyor. Federasyona bağlı derneklerin bünyesinde 20 bine yakın üye yer alıyor.

Dernekler dikkatleri köylere çevirdi ve köye dönüş başladı

Sivil Toplum Kuruluşlarını özellikle ileri Demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olarak gördüklerini söyleyen dernek temsilcileri derneklerinin kuruluşuyla birlikte önemli gelişmelere şahit olduklarını ifade ederek ; ' Daha önce bir araya gelemeyen köylülerimizin birlik ve beraberliğini sağlayıp onları tekrar köylerine yönlendirdik. Muhtar, Dernek Yönetimi el ele vererek vatandaşlarımızın ihtiyacı olan tesisleri inşa ettik. Buna bağlı olarak gurbetteki vatandaşlarımız köydeki ev bağ bahçe ve tarlalarına önem vermeye başladı. Daha modern bir hava oluştu. Yapılan bu çalışmalardan biz de üyelerimizde son derece memnundurlar' Diyerek konuşuyorlar.

Tez konusu

Kavak İlçe sınırları içerisinde yer alan köylerin dernekleşme oranı dikkat çekerken üniversitelerde tez konusu olabileceği de söyleniyor. 

İlçe ve köylerinin büyük oranda dernekleşerek köylerindeki çehrenin değişimine katkıda bulunmalarının  yanı sıra eğitime verdikleri katkıyla okuma oranının da artmasında  önemli gelişme sağladıklarına dikkat çekiliyor.

www.samsunbulten.com               Araştırma: Ahmet Seven

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.